Kara Śmierci

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Kara Śmierci

Post autor: pp3088 »

Jesteśmy w dwudziestympierwszym wieku, świat się zmienia, a z nim, także i poglądy. Co dzisiaj niektórzy z nas uznali by za absurd, kiedyś było porządkiem dnia codziennego. A przechodząc do meritum, czyli kary śmierci, jest to obok aborcji i tolerancji jedna z najbardziej dyskusyjnych spraw ówczesnego świata, która wywołuje bardzo skrajne emocje. Zwolennikom zarzuca się nieludzkości, brak jakichkolwiek uczuć, czy nawet szaleństwo. Częstym kontrargumentem jest natomiast szeroko pojmowana sprawiedliwośc oraz sprawy natury finansowej. Moje w stanowisko w tej sprawie brzmi następująco: tak dla kary śmierci, ale z odpowiednimi paragrafami. Aspektem, który wymaga chociażby chwili refleksji jest resocjalizacja. Moim zdaniem puste słowo, człowiek popełniający zabójstwo z premedytacji(bo o takich tu mowa) nie posiada raczej żadnych barier, życie traci dla niego wartość. Jak słyszę o cudownych nawróceniach, najczęściej z krajów zamerykanizowanych, powątpiewam w inteligencje tamtejszych ludzi( pomijając wiele faktów, które uwłaczają inteligencje standartowego Amerykanina, staram się szafować uogulnieniami). Jestem realistą i dla mnie nie podobne wymysły to szukanie cudów, w świecie ich pozbawionym, słowem czysta abstrakcja. Kontynując przestępca wychodzący z wieźięnia, często popełnia kolejną zbrodnie. Zresztą przestępca w wieźieniu, lepiej żyje niż statystyczny Polak, co jeszcze bardziej osłabia moje zdanie o tych całych resocjalistycznych bredniach. Ujmując sens: Tak dla kary śmierci, aczkolwiek z pewnymi zastrzeżeniami. A jak wy to postrzegacie?
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Kara śmierci- tak, ale tylko przy 101 procentowej pewności. Jeśli jest się pewnym TYLKO! (tak, dla śmierci ten 1% to jest bardzo dużo) w 99% to dożywocie. Głupotą jest skazanie kogoś na śmierć, jeśli nie jest się bezgranicznie pewnym jego winy. Wiadomo, dajmy na to mama zabitego dziecka będzie krzyczeć: "Zabić!", ale ktoś, patrzący na to obiektywnie będzie szukał usprawiedliwienia.
W mojej opinii kara śmierci powinna być wykonywana tylko na ludziach, którzy w żadnym wypadku nie wykazują skruchy, zabijają masowo, nic sobie z tego nie robiąc i są przy tym świadomi, nie mają żadnych problemów ani nic xd Jednym słowem- lubią zabijać. No tak, to były dwa słowa.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Wego
SSJ 4

Post autor: Wego »

Ja jestem za karą śmierci w 100%. Tak jak to było zapisane w kodeksie Hammurabiego oko za oko, ząb za ząb. Morderce też powinno się zamordować (oczywiście tego co działa z premedytacją). Bo po co go trzymać. Po co ludziom dawać dożywocie, jak można ich poprostu odstrzelić ? Mówimy tu oczywiście o najgorszych przypadkach ludzi. Bo co to da jak sie odklepie te 25 lat, wychodzi i dalej morduje ? Wszystko można wyjaśnić 1 małym zastrzykiem xP (gorzej jak ktoś był niewinny XD)

IMO : Tak dla kary śmierci !!

BTW : co do kodeksu ... jak sie zgwałci fajną laske to i ona gwałci potencjalnego gwałciciela ? xD<<ale ja to pięknie napisałem ...
Obrazek
Obrazek
Acer
SSJ 5

Post autor: Acer »

Kara śmierci: nie. Żaden człowiek nie ma prawa odbierać życia innemu człowiekowi. Żaden człowiek nie zasługuje na śmierć. Jestem chrześcijaninem i przykazanie mówi, że zabijać nam nie wolno, bo to nie człowiek wybiera czas śmierci innej osoby. Nikt z nas nie może osądzać innego człowieka, na to, że ten powinien umrzeć. To nie do nas należy taka władza. Więc mówię twardo i głośno: karom śmierci mówię zdecydowane nie!
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Post autor: Kris »

Hmm, muszę się z tobą zgodzić, iż taki więzień ma lepiej niż nie jeden Polak, który ciężko pracuje, a w zamian dostaje mało. Ale wrócmy do tematu, kiedy osoba zabija z premedytacją musi być skazany na śmierć i mam też swoje zdanie. Osoba, która zabija celowo i w np. w drugim stopniu zabójstwa jak, dla mnie powinna iść po tygodniu na krzesło, bo życie w celi do końca swego kresu było by dla niego za dobre. Jednak w Polsce, po przez interwencji policji, a nie odrazu wyższego odziału, złapanie tej osoby będzie graniczyć z cudem. Także Kara Śmierci jest słuszna w każdym kraju, ale nie w każdym robią to z paragrafami, które powinny być stosowane.

(Wiem być może odbiegłem od tematu)
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Wego pisze:BTW : co do kodeksu ... jak sie zgwałci fajną laske to i ona gwałci potencjalnego gwałciciela ? xD<<ale ja to pięknie napisałem ...
jesli sie nie myle to bylo tam "żona za żonę" ?

kara smierci... hmmm... ciezki temat. tak jak pisze acer: jestesmy chrzescijanami, zabijac nam nie wolno. a z drugiej strony: dlaczego prawi ludzie maja placic za utrzymanie takiego, jakby nie bylo, ch*ja? nie zajme tu zadnego stanowiska, moze to niedojrzale zachowanie, ale nie umiem sie konkretnie wypowiedziec.
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

krova pisze:
Wego pisze:BTW : co do kodeksu ... jak sie zgwałci fajną laske to i ona gwałci potencjalnego gwałciciela ? xD<<ale ja to pięknie napisałem ...
jesli sie nie myle to bylo tam "żona za żonę" ?

kara smierci... hmmm... ciezki temat. tak jak pisze acer: jestesmy chrzescijanami, zabijac nam nie wolno. a z drugiej strony: dlaczego prawi ludzie maja placic za utrzymanie takiego, jakby nie bylo, ch*ja? nie zajme tu zadnego stanowiska, moze to niedojrzale zachowanie, ale nie umiem sie konkretnie wypowiedziec.
1. Zgadza się towarzyszu krovo.

Nie dochodźmy do granic absurdu i nie oceniajmy, że Polska to wyłącznie kraj aktolicki. Ja na przykład nie wierze w boga i moje orientację religijną określa najlepiej ateizm. Do rzeczy: powoływanie się na przykazania jest moim zdaniem nieadekwatne i przypomina mi ważne wydarzenia w historii. W końcu powoływano się na Waszego Boga i zabijano w Jego imię, palono na stosach itp bardzo negatywne wydarzenia.
Żaden człowiek nie ma prawa odbierać życia innemu człowiekowi
A czyni to morderca. Nie rozumiem waszej wiary, ale to nie miejsce na takie dyskusję.
Nikt z nas nie może osądzać innego człowieka, na to, że ten powinien umrzeć
O ile pamietam z lekcji religi, na które chodziłem pod przymusem(z drugiej strony paradoks, że dziecko w podstawówce nie chodzące na religię jest traktowane gorzej niż trędowate), to Bóg nie pozwalał nikogo osądzać, a mimo to najbardziej wierzący chrześcijanie to robią. Luźno nawiązuje to do kary śmierci, ale do osądów owszem.

Dam Ci Acer przykład:
Masz rodzine, dzieci, jesteś szcześliwy. Zycie układa Ci się wyśmienicie i nagle ktoś z Twojej rodziny zostaje zabity przez byłego więźnia. Jako dobry chrześcijanin nadstawisz durgi policzek?!
jak to było zapisane w kodeksie Hammurabiego oko za oko, ząb za ząb
Nie do końca. Kodeks miał istotne wady, byc może wynikające z róznic czasowych, kiedy był pisany, a kiedy analizowany. Do tych wad zaliczam chociażby, że rodzina budowniczego ponosiła śmierć, za to, że budowniczy podczas pracy zrobił drobna wadę konstrukcyjną.
BTW : co do kodeksu ... jak sie zgwałci fajną laske to i ona gwałci potencjalnego gwałciciela ? xD<<ale ja to pięknie napisałem ...
Mimo, że temat poważny to mnie tym rozśmieszyłeś. Na taki kodeks to i ja się pisze:>

P.S. Zaskoczyliście mnie niezmiernie, wsakże to dzisiaj pierwsza porządna wiadomość. W końcu odpowiadacie na tematy poważne :P i odrazu hurtem.

Acer
SSJ 5

A cóż mnie obchodzi to, że gorliwi chrześcijanie wymierzają osądy zamiast czekać na ten właściwy sąd? Ja jestem chrześcijanem i to mnie do czegoś zobowiązuje. Dałeś taki sens, a teraz posłuchaj. Jest was grupa, nastolatków, czyli uważacie się za na swój sposób grupę, nagle jeden z was pierdnie na cały zycher, tak że 20 metrów dalej usłyszą i co? Robicie to samo? Oczywiście nie, w każdej wspólnocie są wyjątki, które źle interpretują zasady moralnego życa. Moja wiara. To że Ty jej nie rozumiesz nie znaczy, że ja jej nie rozumiem.

No cóż teraz przykład.
Nie ja otrzymałem prawo wymierzania kar, nie mi oceniać to co on zrobił. Oczywiście, myślisz, że co? Zabili mi rodzinę, a ja wzruszę ramionami i przejdę do normalnego życia? Oczywiście, że nie. CHciałbym zemsty, ale starałbym się przeczekać. Jestem wierzący, jeśli ktoś by to zrobił, kara go nie minie. I to co ja mu zrobiłbym, to będzie pieszczota w prównaniu z tym co on otrzyma od, jak sam powiedziałeś "naszego Boga".
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 3:17 pm przez Acer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

pp3088 pisze:Nie dochodźmy do granic absurdu i nie oceniajmy, że Polska to wyłącznie kraj aktolicki. Ja na przykład nie wierze w boga i moje orientację religijną określa najlepiej ateizm.
Ja takze nie jestem katolikiem. Ale nie jestem tez ateista. Moja postawa? Moze deista... Wierze w istnienie jakiejs sily, poczatku wszystkiego. Przykazania, to jedna z niewielu rzeczy ktorych staram sie przestrzegac. Do kosciola nie chodze, bo od ksiedza wali czesto komercja gorzej niz od polskiego hip-hopu (bez obrazy, nie mam na mysli zadnej konkretnej grupy). Pan Giertych stara sie wprowadzic obowiazek chrzescijanskiego wychowania, i bedzie to egzekwowac nawet w stosunku do turystow z tybetu...

Zastanawiajac sie, mozna dojsc do wniosku, ze kara smierci jest bardziej humanitarna, niz dozywocie. Nie wyobrazam sobie pogodzenia sie z wiadomoscia, ze do konca zycia bede w wiezieniu; najpierw bede sie schylac po mydlo, a za pare lat inni beda schylac sie przedemna. Osobiscie wolalbym szybka smierc (stryczek albo krzeslo, zastrzyk najgorzej boli...).

Nie mow, ze ludzie zabijali w imie Boga. Ludzie zabijali zawsze dla slawy, pieniedzy, albo zadzy krwi. Nie mieszajmy w to Boga, o ile jakis istnieje, i nie porownujmy do niego duchowienstwa z czasow sredniowiecza. Wiadomo, ze tym zylo sie dobrze, w luksusie, otoczeni zlotem, mieli warunki iscie krolewskie, ale jednak bylo im malo. To nie wina Boga, a tylko i wylacznie ludzi, tych, ktorzy powinni dawac przyklad... Chyba nie trzeba byc katolikiem, zeby przyznac: aż żal dupe ściska...
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

krova pisze:
pp3088 pisze:Nie dochodźmy do granic absurdu i nie oceniajmy, że Polska to wyłącznie kraj aktolicki. Ja na przykład nie wierze w boga i moje orientację religijną określa najlepiej ateizm.
Nie mow, ze ludzie zabijali w imie Boga. Ludzie zabijali zawsze dla slawy, pieniedzy, albo zadzy krwi. Nie mieszajmy w to Boga, o ile jakis istnieje, i nie porownujmy do niego duchowienstwa z czasow sredniowiecza
Bog to dobro , pewnie ludzi "olsnilo" i nie chca juz "sluzyc" Bogu i chca poznac potege zla (a potem pojsc do piekla :roll: )
Pan Giertych stara sie wprowadzic obowiazek chrzescijanskiego wychowania
:lol: bardzo smieszne
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 3:27 pm przez BH Daimaouji, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Co cie smieszy? Mundurki w gimnazjach juz mamy...
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

krova pisze:Co cie smieszy? Mundury w gimnazjach juz mamy...
Fuj , mundury w szkolach

I co , cos to zmieni? nie! teraz juz wiem czemu nikt nie lubi giertycha , rozumiem zeby nie nosic ubran gdzie widac pepki ale mundury to juz lekka przesada (i tak wzrosnie liczba zboczencow patrzacych pod spodnice uczennic)
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 3:31 pm przez BH Daimaouji, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
Wego
SSJ 4

Post autor: Wego »

krova pisze: Osobiscie wolalbym szybka smierc (stryczek albo krzeslo, zastrzyk najgorzej boli...).
no właśnie a wyobraź sobie jaki ból, napotyka rodzina. Ja bym jeszcze pogrupował Kare śmierci na rozstrzelenie,Zastrzyk,Krzesło(ew. xD)

zależy jaka wina taka kara ;p

Imo jak ktoś rozwalił "ofiarze" czaszke łomem no to niech sam pocierpi ...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

krova pisze:
Zastanawiajac sie, mozna dojsc do wniosku, ze kara smierci jest bardziej humanitarna, niz dozywocie. Nie wyobrazam sobie pogodzenia sie z wiadomoscia, ze do konca zycia bede w wiezieniu; najpierw bede sie schylac po mydlo, a za pare lat inni beda schylac sie przedemna. Osobiscie wolalbym szybka smierc (stryczek albo krzeslo, zastrzyk najgorzej boli...).
Tu nie chodzi o zemste czy inne tego typu pierdoły. Ta jednostka jest gotowa zabić ponownie i za niekompetencje Polskich władz ludzie cierpieć nie powinni.
Nie mow, ze ludzie zabijali w imie Boga. Ludzie zabijali zawsze dla slawy, pieniedzy, albo zadzy krwi. Nie mieszajmy w to Boga, o ile jakis istnieje, i nie porownujmy do niego duchowienstwa z czasow sredniowiecza. Wiadomo, ze tym zylo sie dobrze, w luksusie, otoczeni zlotem, mieli warunki iscie krolewskie, ale jednak bylo im malo. To nie wina Boga, a tylko i wylacznie ludzi, tych, ktorzy powinni dawac przyklad... Chyba nie trzeba byc katolikiem, zeby przyznac: aż żal dupe ściska...
Ano zabijali w Jego imie. W końcu człowiek jest stworzony na podobieństwo Boga. Czemu gadam takie głupoty? Bo wierni uważają, że kościół to cud, miód i orzeszki, że chrześcijaństwo to tylko dobre strony, że było prześladowane, że jest cenzura, cacy i wogóle. Pieprzony brak optymizmu.

@Acer
Przykład raczej nieadekwatny, gdyz pierdniećie nikomu nie zaszkodziło. Marz sobie w sprawiedliwośc. Widocznie nie znasz chrześcijaństwa, bo jeżeli pragniesz zemsty, a nie nadstawiasz drugiego policzka, popełniasz jeden z cieższych grzechów.

Acer
SSJ 5

Żeby w pełni przestrzegać przykazania, musiałbym być osobą doskonałą, dosłownie, chodzącym ideałem. Dopóko żyję grzeszę, nie mogę wyzwolić się od naturalnych odruchów. Nadstawiając drugi policzek, uczyniłbym dobrze, ale naturalnym ludzkim odruchem jest gniew. Nie jestem stoikiem i nie będę. Dlatego drugiego policzka nie nadstawię, nie mam zamiaru. Ale nie zabiję go i na karę śmierci także nie pozwolę. Takie mam prawo i jego będę się trzymał
ODPOWIEDZ