Więc tak. Wali mi na łeb. Sobie oglądam (właściwie to już kończę oglądać) Anime zwące się Death Note. Jest genialne, ale nie chcę mówić o nim tutaj, jako o anime, tylko o Death Note jako Notesie Śmierci.
Co to jest? W Anime, jego główny bohater, znalazł notes, z pozoru zwykły, czarny notes, okładka, kartki. Tyle, że na okładce było napisane "Notes Śmierci", a na pierwszej stronie tego notesu istniała instrukcja. Nie chce mi się jej dokładnie przytaczać, ale ogólny sens był taki, że jak wpiszesz tam czyjeś nazwisko, to ta osoba umrze. Jeszcze jest taki bonus, że możesz wpisać w jaki sposób ma owa osoba umrzeć, ale wcale nie musisz tego robić - jeśli tego nie zrobisz, to ten ktoś po prostu umrze na zawał.
I się zacząłem zastanawiać co bym zrobił, jakbym taki notes znalazł. Wiem, niewykonalne. Ale jednak. Na forum był temat o poświęceniu za kogoś, tez bardzo mała szansa, że będziemy mieli okazję rzucić się na kogoś z okrzykiem 'nieeee' i zostać trafieni kulą, która była przeznaczona dla kogoś innego ^^'. No.. ale właściwie do żadnych konstruktywnych wniosków nie doszedłem. Nie ma nikogo, kogo chciałbym zabić ( dzięki niebiosom!), a zabijanie kryminalistów (tak jak robił to Raito w anime) jakoś mnie chyba nie jara. Myślę, że zatrzymałbym po prostu ten notes dla siebie, żeby nikt inny nie narobił nim więcej złego niż dobrego.
Co do Notesu - żeby ułatwić rozmowę - uznajmy go po prostu za możliwość odbierania życia, ot tak. Co byście zrobili, jakbyście takową możliwość mieli ?
(sorry za denność tego tematu, ale nudzi mi się ^^)

.