Naruto: Ultimate Ninja

W tym dziale dyskutujemy na temat różnych gier, niekoniecznie o tematyce DB.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
razz
Zasłużony
Kontakt:

Naruto: Ultimate Ninja

Post autor: razz »

Słyszeliście, o tej grze? Ostatnio natknąłem się na nią. Oto krótki opis:

Naruto: Narutimate Hero to kolejna gra, oparta na niezwykle popularnym cyklu filmów anime rodem z Japonii. Produkcja ta należy do gatunku wirtualnych bijatyk, a fabuła jest praktycznie taka sama, jak we wszystkich innych produkcjach spod znaku Naruto.

Tytułowy bohater chce zostać liderem czyli tzw. Hokage jego rodzinnej mieściny o nazwie Leaf Village. Do pomocy ma swoich przyjaciół: Sakurę - najmądrzejszą dziewczynę z wioski i Sasuke - jednego z najlepszych studentów. Jednak Kakashi zabiera ich z Leaf Village w celu zlecenia im kilkunastu misji najemniczych. Tak pokrótce przedstawia się historia gry, aczkolwiek to nie ona tutaj jest najważniejsza. Tutaj liczy się głównie przyjemność, płynąca z zabawy.

W grze mamy do dyspozycji czternaście postaci, które zmagają się ze sobą w kilkunastu środowiskach graficznych. Kontrolowana przez nas postać może skakać, atakować z bliskiej odległości, stosować najróżniejsze bronie, bądź używać super mocy wojowników ninja. Wykonywanie tych ostatnich to nie tylko mechaniczne wklepywanie wyuczonych kombinacji przycisków. Otóż podczas takiego combosa uruchamia nam się mini-gra, której ukończenie determinuje, cios się uda czy nie. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, które wymaga od gracza dodatkowego skupienia i wytrenowania.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Nie chce cie zaskoczyć, ale wyszły już takie gry jak Ultimate Ninja 2(Narutimate Hero 2) i Narutimate Hero 3(tylko wersja japońska).

Piątego kwietnia wychodzi też Naruto: Narutimate Hero 4(bądź "Narutimate Accel")

Nie grałem niestety w pierwszą odsłonę serii i drugą, ale to chyba dobrze, bo następne odsłony były tylko ulepszeniami pierwszej części. Dopiero Narutimate Accel będzie czymś nowym, gdyż postacie z Naruto: Shippuuden znajdą się w grze.

Mogę powiedzieć o świetności gry Naruto: Narutimate Hero 3, którą przeszedłem mimo tego, że była po japońsku, prawie w całości. Jak będzie mi się chciało, to zdąbęde i wszystkie ataki postaci oraz wykonam wszystkie misje na Story Mode.

W trzeciej odsłonie serii mamy znacznie więcej postaci do wyboru niż w pierwszej(chyba ok. 30, z pamięci mówię, więc nie jestem pewien). Są to:
- Yondaime Hokage(czwarty Hokage, naprawde świetna postać!)
- Sandaime Hokage/Sarutobi(trzeci Hokage)
- Nidaime(nie jestem pewien, czy tak się pisze) Hokage(drugi Hokage)
- Ikidaime(j. w.) Hokage(pierwszy Hokage)
- Naruto(strój zielonej bestii konoha[czyli innymi słowy strój Rock Lee i Maito Gai'a])
- Hoshigaki Kisame(wolny, ale silny)
- Uchiha Itachi(Nie komentuje tego jaka jest ta postać ^^)
- Orochimaru
- Kabuto
- Zabuza
- Haku
- Hyuuga Hanabi(siostra Hinaty)

Potem jest Sound Five(OD TERAZ KOLEJNOŚĆ POSTACI PRZYPADKOWA; Każdy z Sound Five[+ Kimimaro, ich "przywódca"] mają drugą forme: Relased Seal):
- Kidoumaro
- Tayuya
- Kimimaro
I pozostałych trzech, których nie pamiętam nazwy...

- Rock Lee[druga forma "Dodon Koya", czy jakoś tak, czyli Pijany Lee)
- Maito Gai
- Uzumaki Naruto[druga forma "Kyuubi Naruto", czyli jak używa foxa]
- Uchiha Sasuke[druga forma: Relased Seal, po zamianie przy pomocy pieczęci od Orochimaru]
- Sabakuno Gaara[druga forma "Shukaku Gaara", czyli jak się zamienił(ale nie do końca) w Shukaku)
- Kiba Inozuki(nie pamiętam nazwiska...)
- Hyuuga Hinata
- Hyuuga Neji
- Aburame Shino
- Akimichi Choji[druga forma: tzw. przeze mnie "Motylek", gdy zjadł czerwoną pigułkę(ale prędki i jaki ma atak w powietrzu!!!)]
- Shikamaru
- Temari
- Kankurou
- Sakura Haruno
- Ino ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Konohamaru XD
- Kurenai ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Sarutobi Asuma
- Hatake Kakashi
- ANBU Hatake Kakashi
- Anko ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Shizune ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Tenten ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Jiraiya ???(nie pamiętam nazwiska...)
- Tsunade ???(nie pamiętam nazwiska...)

To chyba wszystkie postacie, nie wiem, pisałem z pamięci, a jak wiadomo, ta często bywa mylna...

Gra ma świetny system akcji, gdzie każda postać(nawet najsłabsza, czyt.: "Konohamaru" XD) może wygrać z postaciami najsilniejszymi, po prostu trzeba umieć grać XD Ja osobiście chyba nauczyłem się dość dobrze.
Mam ten plus, że moją ulubioną postacią ze znanych dobrze powodów jest Rock Lee, a mojego brata jest Sabakuno Gaara... Wiadomo więc co się dzieje w Naruto: Narutimate Hero 3 :P Takie są tam walki, że palce lizać. A jak się otworzy wrota chakry... Miodzio ^^

W grze, mogłoby się wydawać, jest mało ataków, jednak możemy je zmieniać dla każdej postaci, w ten sposób nawet Lee może użyć technik ninja, ale żeby zdobyć taką możliwość, musimy przejść grę chyba raz, ja to już "zjechałem" całą grę chyba trzy XD I wciąż nie mam wszystkiego! Brakuje mi kilku lub kilkunastu ataków specjalnych postaci... Trzeba je zdobyć!

(wyjaśnienie klawiszy)
--> - Chodzenie w prawo
<-- - Chodzenie w lewo
^ - (trzeba przytrzymać)Popisywanie się, niekiedy posiada efekt specjalny(np.: Daje super siłę)
\/ - Po przytrzymaniu ładujemy się

Kółko - Atak
Krzyżyk - skok
Kwadrat - Rzut przedmiotem w ręce
Trójkąt - Przygotowanie ataku specjalnego(pojawia się wokół postaci aura, następny zwykły atak "kółkiem" jest inny niż zwyczajnie, jeżeli trafimy w bezbronnego przeciwnika to stosujemy specjalny atak. Niektóre specjalne ataki nie wymagają trafienia w przeciwnika)

Select - Bo ja wiem...
Start - Pauza, mini menu, można sprawdzić ataki, ja sprawdziłem :P

R1 i L1 - Zmiana przedmiotu w dłoni(jeżeli podniesiemy coś nowego, to możemy zmienić, a potem rzucić)
R2 i L2 - Obrona

A teraz "combosy":
- Dół, Dół, Kółko - I atak specjalny postaci
- Góra, góra, kółko - II atak specjalny postaci
- Trójkąt, a potem kółko - atak specjalny postaci(albo wezwanie potwora, albo coś innego)
- Góra/Dół, Skok - przenosimy się na drugą część planszy(postacie mogą być na różnych częściach i tylko rzucać do siebie np.: Shurikenami)
- Skok, Skok - Podwójny skok
- Skok, skok, skok(dobrze też jest zrobić dwa razy do "przodu", czyli do przeciwnika i skok) - Takie fajne obracanie się, nie działają na postać shurikeny i dużo innych przedmiotów. Po trafieniu w przeciwnika odbija się i można zacząć ataki powietrzne
- Obrona(naciśnięcie, gdy przeciwnik akurat nas atakuje) - Substitution, czyli w miejsce naszej postaci pojawia się kłoda drewna, a postać znajduje się nagle za przeciwnikiem
- Kółko, kółko, kółko, kółko, (...)- Niektóre postacie mają krótkie ataki, a niektóre dłuższe(np.: Kiba ma chyba 30 ataków w ten sposób)
- Trzymamy przycisk do góry i naciskamy Kółko, a potem jeszcze raz kółko(można więcej razy) - Atak do góry(może wybić w powietrze)
- (gdy blisko przeciwnika)Tył i kółko - łapanie, przerzucamy przeciwnika. Przebija obronę
- Trzymamy dół i naciskamy kilka razy kółko - Atak w dół/od dołu/Do dołu. Przebija obronę
- Kółko, zaczynamy trzymać kierunek(czyli prawo, lewo, dół lub górę) i naciskamy dalej kółko, kółko, kółko, (...) - Alternatywne ataki(inny dla każdego kierunku)
- UWAGA! - Są też ataki w powietrzu, można też robić combosy, tak jak w przypadku ziemnych, tylko, że różnią się nieco(w końcu nie będzie się robić jakichś super, mega ataków w powietrzu... No dobra, Yondaime Hokage ma właśnie takie XD)
- Trzymamy przycisk do przodu i naciskamy kółko wielokrotnie - Atak na odległość, zazwyczaj szybki i daleki, miałem na myśli atak, który szybko przesuwa nas w stronę przeciwnika i go uderza
- Trzymamy przycisk do tyłu i naciskamy kółko wielokrotnie - Jakiś atak... Nie pamiętam.

Niektóre postacie mogą też atakować z leżenia(Np. Lee, Pijany Lee, chyba Choji), czy w innych specjalnych okolicznościach.
Osobiście lubię obszerne plansze, albo takie, w których można biegać po wodzie(miodzio, wbijamy przeciwnika pod powierzchnię wody :P)

Warto wspomnieć też o niektórych specjalnych rzeczach w grze. Gdy wybijemy przeciwnika w powietrze w odpowiedni sposób zaczyna się walka powietrzna, w której jak najszybciej możemy mamy klikać "Kółko". A jak to wygląda w grze? Nasza postać uderza przeciwnika w plecy, ale ten robi substitution i pojawia się za naszą postacią, potem to się powtarza, ale nasza postać robi substitution... I tak aż ktoś wygra XD Wtedy przeciwnik zostaje wbijany w ziemię, ale może naciskając szybko "krzyżyk" gdy spada odbić się od powierzchni ^^

Są też plansze, z których można "Spaść", czyli przepaść, gdy się w nią wpadnie, traci się życia. Innaczej też niektóre ataki wyglądają w niektórych planszach, fajnie popatrzeć jak przy powietrznym ataku woda się rozstępuje ^^ Kilka plansz wokóle ma efekty specjalne, np.: węże są na planszy i mogą atakować!!!
Można też, jeżeli użyje się odpowiednich ataków, walczyć, kto wygra! Np.: Jedna postać używa Chidori, a druga Rasengan, albo Kaiten, albo jakiś inny. Wtedy kręcimy kółkami jak najszybciej możemy!

Ciekawy jest system walk używając ataku specjalnego(czyli Trójkąt, Kółko). Mianowicie, są trzy systemy:
- Kto najszybciej będzie naciskał przycisk wskazany przez grę
- Kto szybciej zakręci gałkami
- Kto szybciej wpisze kombinację przycisków(Trójkąt, Kółko, Krzyżyk i Kwadrat są dostępne)

Ktoś może nie rozumieć o co chodzi z tymi "Atakami Specjalnymi", o których tak często piszę. Mianowicie, pozwolę sobie kilka przytoczyć:
- Lee - Urarenge - Otwiera wrota i stosuje baaaardzo silny atak, potem dostaje super speeda i ma nieograniczoną chakre przez pewien czas
- Lee - Dodon Kuya - Atakuje i zamienia się w pianego Lee wypijając butelką Sake. Później przez to może dostać speeda(pijąc sake)
- Sasuke - Cursed Seal Chidori - zamienia się w nast. formę i robi chidori
- Naruto(lub Jiraiya) - Rasengan - Naruto i Jiraiya robią rasengan na raz i we dwóch na raz atakują w przeciwnika
- Kakashi - Pieski + Chidori - Wzywa swoje psy i robi chidori na przeciwniku
- Gaara - Sabak Ryu? - Robi takie smoki z piasku, które atakują przeciwnika, fajnie wygląda
- Itachi - "Mangekyo Sharingan" series - Po pierwsze: atakuje dość dobrze, fajnie wyglądają te ataki, tak mrocznie. Po drugie: włącza się efekt Mangekyo Sharinganu, spowolniony czas, a Itachi rusza się szybciej. Przeciwnik wtedy dostaje po pupie nieźle :P
- Naruto - Uzumaki naruto sen no ken(? Nie wiem jak to się nazywa, w każdym razie tysiąc pięści) - Wyskakuje w powietrze, robi 499 klonów cienia i atakuje...

Jakby ktoś chciał wiedzieć, jakie ataki ma dana postać, to niech napisze w poście, a z pewnością odpowiem ^^

Powiem tyle: JEST TO NAJLEPSZA GRA NA PLAYSTATION 2 W JAKĄ KIEDYKOLWIEK GRAŁEM, odkąd jestem w jej posiadaniu oceniam gry na takie, które są gorsze od niej lub dużo gorsze od niej XD
Nie chodzi o to, że lubie aż tak Naruto, chociaż to swoją drogą. Primero: Ta gra się nie nudzi, można się co najwyżej zmęczyć, albo wkurzyć na nią XD. Po drugie: Świetny system walki, każda postać ma dużo ataków, co więcej, każda forma postaci ma inne ataki!

Ogółem gdybym miał ocenić grę, to dałbym jej 89/100. Dlaczego nie więcej? Brakuje mi tu czegoś nowego z Shippuden, 100/100 zostawiam sobie na Narutimate Accel, który, mam nadzieję, zdobęde przed piątym kwietnia :P

Na końcu zapodaje obrazki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Filmiki z gry(nie moje! Ja tak cienko nie gram :P):
- Drunken Lee vs Shukaku Gaara - http://youtube.com/watch?v=uYrloCRMHp4
- Sasuke vs Itachi(walka jakiś bolków XD) - http://youtube.com/watch?v=p5yDiZhcnSw
- Pokaz ataków specjalnych różnych postaci - http://youtube.com/watch?v=ehgyDLaS0PQ
- Gaara vs Lee razy dwa i chyba raz Naruto vs Lee(ktoś gra tak sobie Lee, to już coś! Tylko nie myślcie, że Gaarą ktoś dobrze tutaj gra, mój brat gra lepiej, szczerze mowiąc... A ja lepiej gram Lee :P) - http://youtube.com/watch?v=gJ3gerHdTz4

Aha, zwyczajnie nie ma takiej muzyki w grze, jak w większości filmików...
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Awatar użytkownika
razz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: razz »

Nie chce cie zaskoczyć, ale wyszły już takie gry jak Ultimate Ninja 2(Narutimate Hero 2) i Narutimate Hero 3(tylko wersja japońska).
Mówiłem, że się nie znam na Naturo, ja tylko wystawiłem krótki opisik jedynki.
Awatar użytkownika
gutai
Oozaru

Post autor: gutai »

gierki nawet nawet zagraj w naruto mugen2
ODPOWIEDZ