Teknoman .

Wszystko, co nie dotyczy DB, ale ma związek z Anime.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wolak
SSJ 5
Kontakt:

Teknoman .

Post autor: Wolak »

Teknoman

Na początek daje zarys fabuły i spis odcinków.

Teknoman (jap. Uchu no Kishi Tekkaman Blade), japoński serial animowany wyprodukowany w 1992 przez firme Tatsunoko Productions. W TV Tokyo animowany na kanale Jetix.

Serial ten jest o Rycerzu Kosmosu Blejdzie (ang. Blade), który przez złych najeźdźców z kosmosu Wenomoidów stał się Teknomanem. Dzięki jego zadziwiającej mocy, postanowił chronić ziemię przed najeźdźcami oraz przystał do Rycerzy Kosmosu. Teraz Blejd musi ochronić ziemię przed jego znajomymi oraz rodziną. Jego ojciec próbował ocalić wszystkich synów przed metamorfozą jednak starczyło mu sił na uratowanie tylko jednego syna. Jego głównymi przeciwnikami są Saber (brat bliźniak), Darkon, Sword, Dagger, Lance, Axe, a sprzymierzeńcami są Star , Sara (siostra, którą również odrzuciły krabopająki), Mak, Megi, Tina, Komandor Jameson oraz Ringo.

Spis odcinków

Polski tytuł Angielski tytuł
01 Przyjaciel Czy Wróg Friend Or Foe
02 Inwazja Invasion
03 Siła Rycerzy Kosmosu Power Of The Space Knights
04 Spadająca Gwiazda Falling Star
05 Czas Minął Time's Up
06 Rozbity Kryształ Shatterd Crystal
07 Teknobot Teknobot
08 Flesz Snapshot
09 Konwój Convoy
10 Śmiały Żołnierz Bold Soldier Boy
11 Strzeż Się Brata Brother Beware
12 Braterska Rywalizacja Sibling Rivalry
13 Rodzinny Spór Family Feud
14 Saber Atakuje Saber Strike
15 Szpiegowska Gra Spy Game
16 Miecz I Stal Sword And Steel
17 Gość The Visitor
18 Pole Bitwy Battle Ground
19 Odrodzenie Resurrection
20 Gra Zmysłów Mind Games
21 Decyzja Decision
22 Znowu Razem Reunion
23 Początki In The Beginning
24 Tajemnica Sary Sarah’s Secret
25 Poświęcenie Sacrifice
26 Kronika Chronicle
27 Ratownik W Czerwieni Red Saviour
28 Na pustym Baku Running Empty
29 Tekno-Pułapka Tekno-Trap
30 Panna Na Zamku Lady In Waiting
31 Przemiana Reformation
32 Pułapka Topora Axe Trap
33 Topór Atakuje Axe Attack
34 Na Lodzie On-Ice
35 Pół Na Pół Fifty-Fifty
36 Ewolucja Evolution
37 Utrata Pamięci Amnesia
38 Metamorfoza Metamorphosis
39 Uderzenie Sword Sword-Strike
40 Bitwa O Kosmiczny Pierścień Battle Of The Space Ring
41 Początek Końca Beginning Of The End
42 Ostatnia Bitwa Final Battle

Teraz zajmę się drugą fazą opisu .

Teknoman
czyli pocięty Tekkaman

Jak zapewne wiecie, anime "Teknoman" to amerykańska wersja serii "Tekkaman", wyprodukowanej przez legendarną japońską wytwórnię Tatsunoko Productions. Korzystając zatem z okazji, iż serial ten co jakiś czas regularnie gości w polskiej telewizji i wzbudza wasze zainteresowanie, chcielibyśmy zając się tym tematem, tym razem jednak skoncentrujemy się na jego wersji oryginalnej.

Obrazek

A dlaczego na wersji oryginalnej, jeśli my mamy okazję oglądać jego wersję amerykańską? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - ponieważ wersja japońska tej serii zawiera wszystko to co jej amerykańskie odbicie i oprócz tego jeszcze więcej. Tak, dobrze się domyślacie - "Tekkaman" to kolejna seria anime, które ucierpiało od cenzorskich nożyc i trafiło na nasze stoły w okrojonej wersji. Przyjrzyjmy się zatem, z czystej fanowskiej ciekawości, co straciliśmy oglądając to anime w takiej wersji. Trudno będzie tu wymienić wszystkie najmniejsze różnice pomiędzy nimi obiema, gdyż jest to cała masa drobiazgów, których wszystkich wymieniać po prostu nie ma sensu, skoncentrujmy się zatem na tych najważniejszych i najbardziej rzucających się w oczy. A zatem takie zabiegi jak zmiany imion, nazw, czy też sensu niektórych dialogów pominiemy milczeniem, gdyż są to rzeczy oczywiste. Specjalnie dla was jednak dokopiemy się do ciekawostek, które każdemu fanowi tej serii wyjaśnią wiele nieścisłości z wersji zachodniej.

Nie chcę od razu dawać wszystkiego o anime ,bo co za dużo to nie zdrowo.Następna partia opisu jutro .Linki daje dzisiaj .

http://www.filmweb.pl/Teknoman,(1992),o ... ,id=206588 -info o filmie

www.btjunkie.org -odcinki
www.torrentreactor.com -odcinki
www.mininova.org -odcinki
www.thepiratebay.com -odcinki

http://teknocrystal.te.funpic.org/index.php -angielska strona i forum Teknomana

http://www.dhost.info/teknoman/portal/index.php -j.w

Wszelkie materiały w tym poście są owocem wyszukiwania ich w sieci i kopiowania w całości lub kawałkach ,żeby zapewnić pełen profesjonalizm .
Uwertura...

Obrazek
Awatar użytkownika
Dragon Fist
A True Dragon

Post autor: Dragon Fist »

Swego czasu oglądałem Teknomana(a dokładnie wtedy, kiedy leciał w TV), całkiem fajne walki i podsumowując całość, fabuła też niczego sobie... Może będzie warto pościągać odcinki :)
Reaven
Zasłużony

Post autor: Reaven »

Dragon Fist pisze:Swego czasu oglądałem Teknomana(a dokładnie wtedy, kiedy leciał w TV), całkiem fajne walki i podsumowując całość, fabuła też niczego sobie... Może będzie warto pościągać odcinki :)
A nie leci czasem na Jetix???
Mi się wydaje że leci :/
Awatar użytkownika
Dragon Fist
A True Dragon

Post autor: Dragon Fist »

Hmmm... Oglądałem, jak leciał na Jetix, ale teraz nie jestem pewien, czy nadal tam jest, muszę chyba raz kiedyś zajrzeć do programu telewizyjnego...
Awatar użytkownika
adrian
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: adrian »

ja to tam za tym nie przepadam wogule nie oglądałem ale muj brat to lubi leciało jakieś ok 1/2 mieśiące temu nie wiem czy jeszcze
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Dzięki za opis Wolak kun! W szczególności dzięki za strony torrenta, bo sam zawsze je zapominam, ale cóż :P Bardzo dobry opis :twisted:
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Awatar użytkownika
Wolak
SSJ 5
Kontakt:

Nie udało mi się wyrobić na czas ,ale lepiej później niż wcale .Leci kolejna część opisu :

Obrazek

Pierwszą rzeczą, która od razu zwraca uwagę, i to już w pierwszym odcinku serii, to spójność reżyserii - ta subtelna równowaga pomiędzy kolejnymi scenami i ujęciami, która w wyniku ingerencji amerykańskiego dystrybutora została zachwiana. Oglądając wersję oryginalną widać wyraźnie brakujące sceny, mimo że same w sobie wydają się one niezbyt ważne i wycięcie ich teoretycznie nie powinno zaszkodzić płynności narracji, to jednak tutaj tak się właśnie stało. Parę ujęć pokazujących zdesperowanego Blade`a pod innym kątem, kilka dodatkowych krótkich dialogów wymienionych z dowódcą Kosmicznych Rycerzy - drobiazgi, a jednak nadające tej historii tego specyficznego klimatu, za które wielu z nas tak kocha anime. Tego nie da się nie zauważyć, gdyż te ujęcia są zbyt ważne, mimo że pozornie takie się nie wydają. Lecz gdy tylko ich zabraknie, różnicę widać natychmiast. To oczywiście tylko przymiarka, bo dalej - już klasycznie - powylatywały ujęcia i sceny już nie pozornie niepotrzebne, lecz koniecznie dla spójności fabuły całej historii. Wspominałem w poprzednich artykułach dotyczących tego anime (na łamach czasopism) o wycięciu scen dotyczących zarówno przeszłości głównego bohatera, jak i scen ukazujących go jako zagubionego, cierpiącego człowieka, scen mało zabawnych, lecz nadających historii dramatyzmu i psychologicznej głębi. I owszem, muszę z żalem potwierdzić te doniesienia. Jak zapewne wiecie, technologia teknomanów oparta jest na biotechnologii, a zatem człowiek zamieniający się w teknomana, pozwalający obrosnąć swojemu ciału superwytrzymałą zbroją, wydatkuje energię którą czerpie z kryształu, a także ze wszystkiego na co natrafi rozrastająca się biozbroja. Takim właśnie źródłem energii, czy też przeszkodą - jak kto woli to rozumieć - jest odzież człowieka, który poddaje się transformacji. A zatem nie jest rzeczą dziwną, że po transformacji (oraz w jej początkowej fazie - czego również nie widać w amerykańskiej wersji) ubranie przestaje istnieć. Mówiąc w skrócie - nasz bohater jest nagi. Ba, mało tego - często zostaje ciężko poraniony i ledwo żywy, co jest oczywiste, zważywszy jak wielkiego wysiłku wymaga od niego każda kolejna potyczka. Oczywiście tych wszystkich widoczków nas pozbawiono i trudno powiedzieć, czy powodem był ów zbyt drastyczny ich wydźwięk (choć zapewniam, że gorzej to brzmi, niż w rzeczywistości wygląda), mogącej rzekomo zaszkodzić dziecięcej psychice, czy też poszły one pod nóż, bo coś pójść tak czy owak musiało, a jeśli już, to lepiej wyciąć sceny mogące się okazać zbyt kontrowersyjnymi i tym samym spowodować odrzucenie serialu z emisji na kanale telewizyjnym. Mniejsza o przyczyny, fakt jednak jest taki, że takie cięcia tylko spłyciły głównego bohatera tej historii i zbliżyły go bardziej do bezosobowych, amerykańskich superherosów.

Obrazek

Wracając jeszcze na chwilę do biotechnologii Venomoidów. Japońscy twórcy zadali sobie również sporo trudu, aby wyjaśnić na jakiej zasadzie działa technologia służąca teknomenom. Dowiadujemy się skąd się bierze, jak przepływa, w jaki sposób można nad nią zapanować, itd. - drobiazgi, ale jakże sprawiające wiele frajdy każdemu zagorzałemu fanowi. Oczywiście tylko fanowi, który ma możliwość obejrzenia wersji japońskiej. Ot, na przykład taki drobiazg - czy wiecie gdzie teknomani przechowują swoje kryształy? Nie, nie w kieszeni. Wszak często bywają nadzy i nie mają pod ręką teczki biznesmena z zamkiem szyfrowym. ;) Tylko bez skojarzeń! Nie wiecie? No właśnie - a japońscy fani wiedzą. ^^!*

Obrazek
Totalnie karygodnym natomiast posunięciem wydaje mi się wycięcie scen z przeszłości bohaterów, scen które rzucają światło na panujące między nimi stosunki, scen tłumaczących i pogłębiających wiele innych występujących w serii postaci i sytuacji. Nie będzie już teraz chyba dla nikogo zaskoczeniem jeśli powiem, że główny bohater, walcząc z najeźdźcami, walczy tak naprawdę z własną rodziną i przyjaciółmi (genialny zabieg scenarzystów nadający tej historii wyjątkowego dramatyzmu), a zatem migawki z ich przeszłego życia są jakże wyśmienitą dawką cennych informacji, pozwalających zrozumieć motywy postępowania i zachowania naszych bohaterów. Niestety, pomijając kilka drobiazgów, wszystkie te sceny wylądowały w koszu, a naprawdę - wielka szkoda.

Kolejna porcja już niedługo .
Uwertura...

Obrazek
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Kolejna dawka recenzji bezproblemowo sprowokowała mnie do ściągania japońskiej wersji(wszak, że dobrze nie znam japońskiego, to musze też napisy ściągnąć, ale to nie problem). Z niecierpliwością czekam na dalsze części recenzji :twisted:
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Awatar użytkownika
Wolak
SSJ 5
Kontakt:

Jak obiecałem tak zrobiłem .Przed wami kolejna część opisu ,gdzie można się dowiedzieć wiele rzeczy o których nie mieliście pojęcia .Ostatnie zdanie w tym poście jest jak dla mnie ''szokujące'' .To jest już niestety ostatnia część opisu ''porównawczego '',ale napewno nie koniec wiadomości o Teknomanie .

Obrazek
Następny element, który uległ zmianie to muzyka. W wersji amerykańskiej to dostosowane do nowego tytułu (nie powiem - nawet wpadające w ucho) rytmy techno, których nie uświadczycie w wersji japońskiej, ta bowiem wypełniona jest j-rockowymi rytmami zahaczającymi o j-pop. Akurat w tym przypadku ani to źle, ani dobrze. Przyznaję, że każda z wersji ma swój urok i nie będę tu roztrząsał która jest lepsza, gdyż jest to raczej kwestią gustu. Dodam tylko, że gdy oglądałem wersję amerykańską brakowało mi w niej tego sympatycznego, nastrojowego endingu z oryginału.
Obrazek
Inną kwestią, jeśli chodzi o cięcia, są usunięte sceny przedstawiające wydarzenia mające miejsce na Kosmicznym Pierścieniu w czasie ataku najeźdźców, a także sceny z zaatakowanej zaraz potem Ziemi. W wersji amerykańskiej sporo się o tym mówi, za to w japońskiej sporo z tego zostaje pokazane. Są też tu jednak dokładnie odwrotne sytuacje - tu gdzie japońscy twórcy pozostawiają pewne kwestie do domysłu widza, amerykanie dopisując kwestie wykładają kawę na ławę, być może czyniąc w ten sposób opowieść bardziej klarowną, ale za to całość spłycając i odbierając przyjemność odkrywania tych drobnych smaczków, za którymi tak wielu fanów przepada. Szkoda też że powycinano większość scen z życia codziennego w bazie Kosmicznych Rycerzy, wszak nie tylko z walki składa się ich codzienna egzystencja. To właśnie te sceny, obok wspomnień, mówią nam najwięcej o bohaterach - szczere rozmowy, rozrywki, głupie dowcipy, kłótnie - to wszystko nadaje postaciom dodatkowego, tak potrzebnego dla opowiedzenia sugestywnej historii, wymiaru.
Obrazek
I to by było, ujmując rzecz BARDZO ogólnie, na tyle. Zapewniam jednak, że w tym podsumowaniu zaledwie otarłem się o temat. Jednak zapewniam, że zostało jeszcze sporo ciekawych rzeczy do powiedzenia i jeśli tylko wyrazicie taką ochotę, jestem w stanie go kontynuować aż do wyczerpania. Słowem podsumowania dodam tylko jeszcze, żeby nie było, iż tylko wychwalam wersję japońską, a ganię amerykańską, że patrząc na całość z drugiej strony należy pamiętać o tym, że sam fakt, iż powstała wersja amerykańska tej serii, że ktoś się nią zainteresował i tym samym dał nam możliwość obejrzenia jej w naszej telewizji, jest już sam w sobie wspaniały. A zatem, nie narzekajmy, tylko cieszmy się możliwością oglądania wyśmienitej serii anime po polsku.
Obrazek

Historia Tekkamana

Uchu no Kishi Tekkaman
Space Knight Tekkaman
(rok 1975, 21 odcinków, seria TV)
Pierwsza seria/wersja "Tekkamana", która potem stała się podstawą do nakręcenia drugiej wersji tej historii.

Tekkaman the Space Knight
(rok 1984, 13 odcinków, seria TV)
Amerykańska próba stworzenia wersji amerykańskiej na podstawie serii z roku 1975. Emisja zawieszona w połowie z powodu braku zainteresowania zachodnich widzów.

Space Knight Tekkaman Blade
(rok 1992, 49 odcinków + 2 specjalne, seria TV)
Druga wersja opowieści o Tekkamanie, o wiele dojrzalsza od swojej poprzedniczki. Ta seria posłużyła do stworzenia wersji amerykańskiej, którą macie okazję oglądać w polskiej telewizji.

Teknoman
(rok 1995, 42 odcinki, seria TV)
To właśnie tę serię mieliście okazję kilkukrotnie oglądać w polskiej TV.

Tekkaman Blade II
(rok 1995, 6 odcinków, seria OAV)
Kontynuacja historii. Słabo znana, choć dostępna, poza Japonią. Nie odniosła większego sukcesu.

(Tekkaman)
Produkcja: 1992 Tatsunoko Productions
Dystrybucja poza Japonią: 1995 Saban Entertainment Inc., Saban International
Emisja w Polsce: Fox Kids (pierwsza emisja), TV4 (druga emisja), Fox Kids (trzecia emisja)
Liczba odcinków: 42 (wersja amerykańska), 49 + 2 specjalne (wersja japońska)

*) A niech tam, jeszcze was troszkę podrażnię - amerykańscy dystrybutorzy zamieszali również w kwestii płci bohaterów. Niech się wam nie wydaje, że każdy kto wygląda na kobietę jest nią naprawdę. ;)

W najbliższych dniach zajmę się opisami bohaterów i ich sekretami .
Uwertura...

Obrazek
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

Wolak pisze:Emisja w Polsce: TV4 (druga emisja)

Niech się wam nie wydaje, że każdy kto wygląda na kobietę jest nią naprawdę. ;)
Hmmmmmmm pamietam ze byla seria Teknoman na tv4 chyba ,ale jej nie ogladalem

BTW ta Maggie to transwestyta , ale mozesz dac jego pliki glosowe z japonskiej wersji?
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

na jetix już nie leci mnie teknoman nie kręci
Obrazek
Awatar użytkownika
Wolak
SSJ 5
Kontakt:

bobercik pisze:na jetix już nie leci mnie teknoman nie kręci
Ta informacja budzi u mnie zastrzeżenia ,ponieważ w tą niedzielę co była oglądałem Teknomana i nic nie zapowiadało ,zeby zniknął z anteny .
Uwertura...

Obrazek
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

może leci w sobote i niedzielę albo o późniejszej godzinie
Obrazek
Awatar użytkownika
GokuSSJ = Dyninio
SSJ 2
Kontakt:

Post autor: GokuSSJ = Dyninio »

Noto czekam na kolejne sekrety itp. a tak wogule to tez ogaladalem tylko w TV4 , wedlug mnie by zrobili program ,np: Anime dostepne bez sateli i kablowek a na nim same bajki takie jak Teknoman, Tsubasa, DB, Pokemon, i wiele innych, starych i nowych anime
Zapraszam wszystkich fanow anime[a jest ich tutaj chyba duzo :) ] Na moje najnowsze forum o tematyce anime

www.ssjanime.fora.pl
Tommy
SSJ 4+

Post autor: Tommy »

Zastąpili Teknomana Spidermanem na Jetix. Też za nim nie przepadam obejrzałem kilka odcinków i nic mnie nie pociągnęło.
ODPOWIEDZ