Pisze ten temat podczazs ogladania wiadomosci na Polsacie. Przed chwila mowili tam o nowym ukladzie slonecznym blizniaczo podobnym do naszego. Narazie stwierdzoino tylko 2 planety blizniaczo podobne do Jowisza i Saturna ktore sa umieszczone tak samo jak Jowisz i Saturn w naszym ukladzie slonecznym. Aczkolwiek polscy naukowcy ktorzy dokonali tego odkrycia twierdza ze bardzo prawdopodobne jest ze w tym ukladzie znajduje sie rowniez taka planeta jak Mars jaki Ziemia itd. Co o tym sadzicie?
O lol xD Przecież takie układy zostały już dość dawno odkryte . Mają planety ale najmniejsza jest mniej więcej rozmiarów Jowisza . No ale Polscy naukowcy mają podniete
GokugetaSS6 pisze:Z tego co ja wiem to nie uklady ale pojedyncze planety byly odkryte Skibix doczytaj dokladniej
Śmiesz wątpić w mój zasób wiedzy na temat astronomii ? Powiem ci że to jest moje hobby i nie chce się chwalić ale mam całkiem sporą wiedzę na ten temat . A żeby rozwiać twoje wątpliwości masz tutaj kilka przykładów : Ipsylon Androme"dae" XD 51 Pegasis , 55 Rho Cancri , Rho Coronae Borealis , 70 Virginis , 47 Ursa Majoris itp. itd.
Skibix Znalazlem cos co moze wyjawic twoje braki w twoim hobby. Aczkolwiek wystarczylo wpisac w google taka fraze 55 Rho Cancri i sie wyswietlil link do strony wikipedii. Oto cytat:
Wikipedia powiedzial:
55 Cancri (skrót 55 Cnc; Rho-1 Cancri) jest gwiazdą podwójną znajdującą się w odległości ok. 40,9 lat świetlnych w gwiazdozbiorze Raka. System ten składa się z żółtego karła (55 Cancri A) typu G8V oraz czerwonego karła (55 Cancri B) typu M4V.
Wokół 55 Cancri A zostało odkrytch pięć planet pozasłonecznych, jest to zatem największy znany układpozasłoneczny.
A my tu mowimy o ukladzie SLONECZNYM To tyle do ciebie