Egzorcyzm
Moderator: Moderatorzy
Egzorcyzm
<Idzie powoli i wyciąga rękę, zdejmuje kaptur > "Yo..."
Od czego by tu zacząć? coś co uświadomi wasze zmysły, hmm, od najprostrzego. Więc egzorcyzm jest to obrzęd tzw. liturgiczny, który ma na celu oczyszczenie duszy człowieka, zwierzęcia, miejsca a nawet najdobniejszego przedmiotu, z wpływów wielkiego utrapienia kościoła jaką jest szatan, ew. można też wyleczyć z nadmiernej schizofremi, aczkolwiek żadko to działa. Egzorcym polega na odpętaniu zniewolonej duszy.
Z łaski mojej moge wyjaśnić też kim jest egzorcysta.
Egzorcysta jak sama nazwa wskazuje i jak można wywnioskować z tekstu powyżej, egzorcysta jest zawyczaj człowiekiem "znającym" się na swoim fachu, w kościołach jest to biskup lub kapłan, tutaj można korygować. Więc egzorcysta posiada specjalne przywileje lub papier(mandat?) do sprawowania egzorcyzmu tzw. wielkiego. A to znaczy ze w praktyce jak biskup przyjdzie do kogoś może wypędzić demony, a także odprawić za niego modlitwę.
Egzorcyści dzielą się na protestantów, świeckich i innych.
Mój temacik zbiegnie na typy egzorcyzmów (eh..) :
Egzorcyzm Wielki : dokonywany wyłącznie w przypadku, gdy osoba została już opętana, reguły są ściśle związane z rytuałem grackim/rzymski. Tutaj egzorcyzmy moze wykonwywac wylacznie czlowiek uprawniony. W egzorcyzmie wielkim człowiek zwraca sie bezposrednio do demona, uzywajac do tego autorytetu Boga/Kosciola.
Egzorcyzm Mały (?) : działą jedynie w formie modlitwy, odprawiać może go każdy, zazwyczaj trzeba mieć sakrament chrztu. Egzorcyzm mały pomaga w nękaniu demona. W tym egzorcyzmie apelujący zwraca się do Boga oraz świętych.
Od czego by tu zacząć? coś co uświadomi wasze zmysły, hmm, od najprostrzego. Więc egzorcyzm jest to obrzęd tzw. liturgiczny, który ma na celu oczyszczenie duszy człowieka, zwierzęcia, miejsca a nawet najdobniejszego przedmiotu, z wpływów wielkiego utrapienia kościoła jaką jest szatan, ew. można też wyleczyć z nadmiernej schizofremi, aczkolwiek żadko to działa. Egzorcym polega na odpętaniu zniewolonej duszy.
Z łaski mojej moge wyjaśnić też kim jest egzorcysta.
Egzorcysta jak sama nazwa wskazuje i jak można wywnioskować z tekstu powyżej, egzorcysta jest zawyczaj człowiekiem "znającym" się na swoim fachu, w kościołach jest to biskup lub kapłan, tutaj można korygować. Więc egzorcysta posiada specjalne przywileje lub papier(mandat?) do sprawowania egzorcyzmu tzw. wielkiego. A to znaczy ze w praktyce jak biskup przyjdzie do kogoś może wypędzić demony, a także odprawić za niego modlitwę.
Egzorcyści dzielą się na protestantów, świeckich i innych.
Mój temacik zbiegnie na typy egzorcyzmów (eh..) :
Egzorcyzm Wielki : dokonywany wyłącznie w przypadku, gdy osoba została już opętana, reguły są ściśle związane z rytuałem grackim/rzymski. Tutaj egzorcyzmy moze wykonwywac wylacznie czlowiek uprawniony. W egzorcyzmie wielkim człowiek zwraca sie bezposrednio do demona, uzywajac do tego autorytetu Boga/Kosciola.
Egzorcyzm Mały (?) : działą jedynie w formie modlitwy, odprawiać może go każdy, zazwyczaj trzeba mieć sakrament chrztu. Egzorcyzm mały pomaga w nękaniu demona. W tym egzorcyzmie apelujący zwraca się do Boga oraz świętych.

1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Moim zdaniem jest to jedna wielka w bzdura, po prostu nie wierze w takie rzeczy... Uwazam, ze to dziala bardziej na zasadzie uwierzenia w to, jesli w cos wierzysz jest wieksza szansa, ze to prawda, ze tak sie stanie etc... nie bede nic pisal bo i tak nikt nie przeczyta. Dziekuje za uwage.
xd
xd

I'll become The King of Pirates!
Więc w Boga nie wierzysz ? Egzorcyzm ..... mi kilka osób mówiło że przydało by mi się coś takiego zrobićbulma300 pisze:Też w to nie wierze i należe do ludzi, którzy nie uwierzą dopóki nie zobaczą na własne oczy
- GokugetaSS6
- SSJ 4+
Duzo sie slyszy o tym ostatnio. Niektorzy twierdza ze duchy im znikly niektorzy ze dalej sa. Moim zdaniem duchy to jest objaw tej no choroby takiej... schizofremii. Ludzie wydaje sie ze cos widza i robia afery. Pozniej zaplaca egzorcyscie ktory ma to obczajone jak zarobic kase bierze nie wiadomo jakie pieniadze , pomacha czyms pare razy i kase zainkasuje a ta osoba ktora go zatrudnila jest szczesliwa i duchow juz nie widzi bo to bylo urojone przez ogladanie czegos.
Wiec podsumowujac wedlug mnie egzorcyzm jest stworzony przez jakiegos cwaniaka ktory wykorzystuje slabosc ludzka i zarabia kokosy. Tak wiec ja twierdze egzorcyzm nie istnieje jako prawdziwy tajnik magii
Wiec podsumowujac wedlug mnie egzorcyzm jest stworzony przez jakiegos cwaniaka ktory wykorzystuje slabosc ludzka i zarabia kokosy. Tak wiec ja twierdze egzorcyzm nie istnieje jako prawdziwy tajnik magii
A więc nie wierzysz w prąd i powietrze. Nie widzisz ich, oddychamy niczym. Kiedyś nie wierzyli, że Ziemia obiega Słońce i się przekonali, że gówno wiedzieli, tak i wy się przekonacie, że Bóg istnieje.bulma300 pisze:Też w to nie wierze i należe do ludzi, którzy nie uwierzą dopóki nie zobaczą na własne oczy
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Prąd jak cię kopnie, to nie zobaczysz, ale poczujesz xD A powietrze? Nie ma i nie siej herezji!
Egzorcyzm.. imo to blef. Ktoś sobie wymyślił, że są złe duchy i trzeba oczyścić z nich ciała i dusze i inne pierdoły. Zgadzam się z Pittim w 99% (a dla tych co nie, to polecam książkę "Potęga Podświadomości")
Egzorcyzm.. imo to blef. Ktoś sobie wymyślił, że są złe duchy i trzeba oczyścić z nich ciała i dusze i inne pierdoły. Zgadzam się z Pittim w 99% (a dla tych co nie, to polecam książkę "Potęga Podświadomości")
.
Widocznie myślimy podobnie ale wracając do tematu egzorcyzmu. Ja uważam że jest taki stan gdy świadomość człowieka nie może pogodzić się z własną śmiercią i grasuje komuś po mieszkaniu. W takich przypadkach jest potrzebny egzorcyzm by wypędzić to "coś"bulma300 pisze:na co dowód? wg mnie to ludzie sobie wymyślili i napisali.
Bulma na wszystko są dowody, na Boga może i nie ma, jednakżę biblia ma część prawdy tak samo jak mitologia. Pomimo iż nie jestem wierzący tak mówie ;] bo wiem, że to jest możliwe.
A egzorcyzmy, byłem blisko ujrzenia tego, istnieje coś takiego jak zły duch. Jest również demon.. jednak to bardziej przejawia się pod wpływem agresji.
Ale nie zmienie nikogo zdania, "bądź człowieku w swej wiedzy, może ci to pomoże"
A egzorcyzmy, byłem blisko ujrzenia tego, istnieje coś takiego jak zły duch. Jest również demon.. jednak to bardziej przejawia się pod wpływem agresji.
Ale nie zmienie nikogo zdania, "bądź człowieku w swej wiedzy, może ci to pomoże"

1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >