Nightwish

Tylko tu można offtopicować i zamieszczać ogłoszenia. Posty z tego forum nie są liczone.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Nightwish

Post autor: Kris »

[center]Obrazek[/center]
Nightwish - fiński zespół muzyczny założony w roku 1996. Muzyka skłąda się z ostrej gry na gitarze, ciekawych oraz wyrazistych dźwięków klawiszy, a także kobiecego wokalu, który trzeba przyznać jest bardzo dobry (z początku Tarjii Turunen, a dzisiaj Anette Olzon, która jest troche gorsza od poprzedniczki). Ich muzyka jest definiowana jako symfoniczny metal, mocny metal a także połączenie opery z metalem. Najważniejszą cechą dla Nightwisha, jest to, iż ich txt odnoszą się do świata astralnego oraz fantasy.

Albumy :
Angels Fall First, (1996)
Oceanborn, (1998)
Sleeping Sun (1999)
Wishmaster, (2000)
Over The Hills And Far Away [EP] (2001)
Century Child, (2002)
Once, (2004)
Dark Passion Play, (2007)

Single :
The Carpenter (1997)
Sacrament Of Wilderness (1998)
Walking In The Air (1999)
Sleeping Sun (1999)
Deep Silent Complete (2000)
Wishmastour (2000)
Ever Dream (2002)
Bless The Child (2002)
Nemo (2004)
Wish I Had An Angel (2004
Kuolema Tekee Taiteilijan(2004)
The Siren (2005)
Sleeping Sun 2005 (2005)
Eva (2007)
Amaranth (2007)
Erämaan Viimeinen (2007)
Bye Bye Beautiful (2008)

Rozszerzone info będzie jeżeli PP3088 zgodzi się coś napisać ^^ xd

i jak zawsze pytanko : Słuchaliście utworów tego zespołu ? Jaki macie do niego stosunek etc

[ Posty bez uzasadnienia będą kasowane ]
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Post autor: pp3088 »

Jest to zespól, który darzę sentymentem-jeden z pierwszych ambitniejszych zespołów(pierwszy, nie licząć LP). Bez egzaltacji dodam, że nadal lubie ich słuchać. Tworzą fajny klimat, rzekłym baśniowy i astralny. Wokal mi sie podoba, bardzo cenie umiejętne próby łączenia rocku/metalu i klasyki( W tym miejscu polecam Jelonka : ) , a tu wychodzi to całkiem nieźle. Nie są możę oni wspaniali technicznie, ale za to zdecydowanie bardziej przystępni. Na początek polecam płytke Century Child, jest ona pozbawiona bardziej operowych partii, ma sporo balladek i jest całkiem przystępna. Za to Once jest hmm bardziej cieżka i moim zdaniem to już nie to samo(choć są utwory która darzę estymą). Nowsze dokonania uznaję za bardzo nijakie. Brak im czaru i poloty.

Podsumuwują=wspaniały zespół na zimowe wieczorki, przy kominku lub na posłaniu przenieść się trochę w inny, bardziej magiczny świat.

Na początek bym zasugerował te o to piosenki:

Nemo

Sleeping Sun

Ever Dream

Sacrament of Wilderness

Polecam jako coś bardziej ambitnego niż te wszystkie Linkin Parki i Limp Biszkopty.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
mac402
Game Maker

Post autor: mac402 »

Ja generalnie nie lubię metalu, ale tej grupy akurat podoba mi się kilka kawałków np. 10th Man Down albo Dark Chest of Wonders. Fajnie łączą się w tych utworach głos wokalistki (taki a'la operowy) z podkładem muzycznym.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

A jaki metal znasz? Pomijając jakieś wymoty typu black i death są całkiem fajne twory :)

Awatar użytkownika
bulma300
SSJ 3

Post autor: bulma300 »

Nie przypadł mi do gustu ten zespół, jest jakiś taki gotycki?
Awatar użytkownika
Dragon Fist
A True Dragon

Post autor: Dragon Fist »

Mniej więcej. ;) Niemniej jednak, moim zdaniem piękny głos piosenkarki (piosenkarek, właściwie xD) powinien wywrzeć wrażenie na każdym. ;] Równie piękne są instrumentale. Kocham ten zespół, na pewno nie przestanę.
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: skibix »

Na mnie to nie wywarł wrażenie piękny głos piosenkarek tylko piękne piosenkarki :razz: . Ale wracając do tematu to muszę przyznać że mają niektóre dość dobre utwory i w miarę porządne teledyski :mrgreen:
Awatar użytkownika
bulma300
SSJ 3

Post autor: bulma300 »

Dragon Fist pisze:Niemniej jednak, moim zdaniem piękny głos piosenkarki (piosenkarek, właściwie xD) powinien wywrzeć wrażenie na każdym.

Na mnie nie :D
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

bulma300 pisze:
Dragon Fist pisze:Niemniej jednak, moim zdaniem piękny głos piosenkarki (piosenkarek, właściwie xD) powinien wywrzeć wrażenie na każdym.

Na mnie nie :D
Bo to jest symfoniczny power metal. Smoki, gwiazdy i inne mało przyziemne bzdety ;)

Awatar użytkownika
janka_uderza
Wojownik z Kaioukenem

Post autor: janka_uderza »

Ja nawet lubie ten zespol,chociaz bardziej podoba mi sie Evanescence,ale to inna bajka!Najbardziej lubie Wishmaster.Moondance,Pasion and the Opera:)
Janka!!uderza!
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Nie wiem czemu, ale widzę, że mi posta skasowano, więc napiszę jeszcze raz- Nie przemawia do mnie i nie podoba mi się zbyt bardzo. Czemu? Nie wiem sam, nie mój klimat.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Szpaner
Zasłużony

Post autor: Szpaner »

niespecjalnie lubie
Rekord w usuniętych postach następujących bezpośrednio po sobie - 22 :wink:
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Nightwish ma w sobie to coś.
Po pierwsze teksty piosenek są bardzo ciekawe i pomagają w refleksji. Jednak nie każdy w ogóle zwraca na nie uwagę.
Sam głos piosenkarki(początkowo Tarji, kochanej naszej śpiewaczki operowej) jest tak wciągający, że pozwala na parę momentów odejść od świata realnego i zagłębić się w oceanie marzeń przy muzyce.

Gra instrumentalna jest bardzo dobra i miła. Do tego w niektórych utworach oprócz wokalistki śpiewają pozostali członkowie zespołu(np. 10th man down).

Ogólnie bardzo lubię ten zespół, jak i cały styl gotycki. Jednak do tego rodzaju muzyki trzeba dorosnąć, bo nie każdy go zrozumie i nie każdy potrafi znaleźć w nim rytmikę.

Wspomniane było że obecna wokalistka jest gorsza od poprzedniej... Bo ja wiem, Tarja faktycznie bardzo dobrze śpiewała, ale teraz jest chociaż oryginalnie. A utwór Amaranth wpadł w jeden z moich ulubionych kawałków(których i tak jest ponad sto XD)

Bardzo ciekawym utworem dla mnie jest She's my sin, nie wiem, po prostu mi się podoba ;] Oprócz tego moondance, wishmaster i wiele innych...
No i oczywiście Wish I had an angel ;]
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

Utwór Amaranth owni system, spodobal mi sie Nightwish calkiem, za jakis czas zamierzam obczaic wiecej kawalkow ; d (moze wtedy napisze cos dluzszego)
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
ODPOWIEDZ