Siła czy energia Ki ?

Sprawy nie dotyczące strony, ale na temat DB.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: skibix »

pp3088 pisze:
Po pierwsze to energia Chi a nie Ki
No tutaj muszę Cię rozczarować ale istnieje taka sztuka walki, jest ona oparta na akupunkturze. "Dotyk Śmierci". Na Ziemi istnieje jeden człowiek znający wszystkie tajniki tej sztuki. Nie chodzi tu o uderzanie energią Chi, tylko hamowanie jej przepływu. Wiem, że brzmi dziwnie i sam w to dobrze nie wierzyłem ale widziałem na własne oczy... Mistrz uderza w specjalne punkty na ciele i bez użycia dużej siły sprawia, że druga osoba przykładowo traci świadomość i mdleje. Po prostu znakomita znajomość budowy ludzkiego ciała, a nie super siła Batmana
Troszkę poszperałem po Necie xd: )
Coś jak Byakugan i styl walki rodziny Hyuuga ? Jak już wcześniej mówiłem Chi (KI) jest ważniejsza. Po co nam dużo siły skoro załóżmy mój przeciwnik umie zrobić identyczną barierę ja Cell ?
Awatar użytkownika
Dragon Fist
A True Dragon

Post autor: Dragon Fist »

pp3088 pisze:
No tutaj muszę Cię rozczarować ale istnieje taka sztuka walki, jest ona oparta na akupunkturze. "Dotyk Śmierci". Na Ziemi istnieje jeden człowiek znający wszystkie tajniki tej sztuki. Nie chodzi tu o uderzanie energią Chi, tylko hamowanie jej przepływu. Wiem, że brzmi dziwnie i sam w to dobrze nie wierzyłem ale widziałem na własne oczy... Mistrz uderza w specjalne punkty na ciele i bez użycia dużej siły sprawia, że druga osoba przykładowo traci świadomość i mdleje. Po prostu znakomita znajomość budowy ludzkiego ciała, a nie super siła Batmana
Troszkę poszperałem po Necie xd: )
Sprostuję: KI, Chi, Chakra, nazwa jest nieistotna. Zmienia się w zależności od regionu świata.
Po drugie, opowiem sytuację, którą sam widziałem.
Sensei Hiroshi Isoyama (8 dan w Aikido) prowadzi trening. Bierze czterech biorących udział ze stopniem mistrzowskim i mówi im, by go podnieśli. Podnoszą go, bez problemu. Za chwilę mówi, żeby zrobili to jeszcze raz. Nie dali rady. To nie dowód na użycie KI? Skoncentrował całą energię w środku ciężkości, głównym ośrdoku KI, przez co zwiększył swój ciężar do niewiarygodnej wartości.

Chakra ! nie pisze się z ck tylko k ! XD / Kris
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 4:09 pm przez Dragon Fist, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Mój sensei waży tyle, że bez skumulowania KI by go nie uradzili xD
(Wiesław Więckowski :P)

Dalej będę się upierał przy tym, że KI jest ważniejsze od siły.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

A wlasnie ze KI bo w DB to zyciowa energia ale nie cos tam

Zreszta samo "KI" to energia (widac to w Kikoho , Kienzan czy Genki Dama itp.)
pp3088 pisze:
Troszkę poszperałem po Necie
A skad ty to masz? Czy tamten co to pisal rzeczywiscie mial na mysli o DB?
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 4:44 pm przez BH Daimaouji, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Nie o DB, o sztukach walki chyba. ;P
W życiu a w DB KI/Chi/Chakra/Kotra/Stanima/Mana to co innego, bo w rl nie można jej z siebie wyrzucić i uformować fali energetycznej xD
Obrazek

.
Awatar użytkownika
MeTeO*
Xenomorph

Post autor: MeTeO* »

Jak to nie ?
To jakim cudem Songo tak robił ? xD
Acer
SSJ 5

Post autor: Acer »

Barni pisze:Nie o DB, o sztukach walki chyba. ;P
W życiu a w DB KI/Chi/Chakra/Kotra/Stanima/Mana to co innego, bo w rl nie można jej z siebie wyrzucić i uformować fali energetycznej xD
Zjedz 3 talerze zupy grochowej a przekonasz się jakie moce można z siebie wyrzucić. xd
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Acer pisze:To jakim cudem Songo tak robił ? xD
Bo to jest kox xD
Acer pisze:Zjedz 3 talerze zupy grochowej a przekonasz się jakie moce można z siebie wyrzucić. xd
Pozwól, że uwierzę ci na słowo :)
Obrazek

.
Acer
SSJ 5

Post autor: Acer »

Pozwalam.
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Awatar użytkownika
mac402
Game Maker

Post autor: mac402 »

Z moich obserwacji wynika, że każda postać w Dragon Ballu ma dużo bardziej rozwiniętą moc ki niż siłę fizyczną. Ot chociażby taki Mutenroshi. Za pomocą ki zniszczył całą górę (ba, zniszczył nawet księżyc), a nie jest w stanie przepchnąć dużo mniejszej skałki. Później z każdym wojownikiem jest podobnie. Co niektórzy mogą nawet wysadzić planetę w powietrze za pomocą pojedynczego ataku ki, ale ich pojedynczy cios to może powalić co najwyżej budynek.
ODPOWIEDZ