Ciekawe postacie historyczne/ciekawostki

Tylko tu można offtopicować i zamieszczać ogłoszenia. Posty z tego forum nie są liczone.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Ciekawe postacie historyczne/ciekawostki

Post autor: pp3088 »

Temat służy do czytania, dyskusji, zapewne nie długo do śmieci. Me magiczne PePaowskie moce mówią mi, że mój post będzie jedyny. But i don`t worry about it.

Dracula
Jak wiadomo Dracula był buntowniczym księciem Wołoszczyzny w XV w. i faktycznie nazywał się Vlad Tepes IV. Najpierw w sojuszu z Turkami uwolnił swoją ojczyznę, z pod panowania Turków, a następnie razem z całym narodem sprzeciwił się dawnemu sojusznikowi. Znana jest sytuacja, gdy posłańcy tureccy przybyli przed jego oblicze i odmówili zdjęcia turbanów. Vlad uznał to za obrazę i uznał, że skoro tak bardzo potrzebują swoich turbanów, to przybije je im do głowy wielkim metalowym gwoźdźiem. Do jego ulubionych zajęć należało także gotowanie ludzi, wycinanie języka, uszu, genitalii, a najbardziej uwielbiał wbijać na pal(Tepes-palownik). Najbardziej znanym jest obraz, gdy na olbrzymim polu, widać tysiące pali, a Vlad na górce, ucztuje. Potrafił być takżę wdzięczny, za okazanie mu szacunku. Pewnego posłańca obdarował prezentami, za uznanie jego wielkości. Wymyślił całkiem innowacyjną strategię wojenną. Polegała ona na tym, że miał w kraju wielu chorych i trędowatych. Przebierał ich za Turków i wysyłał do obozu przeciwnika. Ofiarowywał nagrodę za każdego Turka, a jako, że dni chorych ludźi były policzone, bardzo szybko pieniądze wracały do Drakuli.
Chociaż rządy Draculi opierały się na przemocy, stworzył on prawo, którego nikt przy zdrowych zmysłach nie złamał. Srogie kary za kradzież, morderstwo czy choćby kłamstwo oczyściły społeczeństwo z wyrzutków. O efektywności tych posunięć niech świadczy fakt, że pewnego dnia Dracula ustawił złoty kielich na centralnym placu w Tirgoviste. Mógł być on używany przez spragnionych wody podróżnych, lecz na zawsze miał pozostać na swym miejscu. Według źródeł historycznych nie został on nigdy skradziony.
Kilka razy do roku z okazji obchodzonych świąt, Vlad spraszał na królewski dziedziniec w Tirgoviste wszystkich napotkanych włóczęgów i żebraków. Po uroczystości, gdy goście leżeli pijani, Vlad kazał obłożyć dziedziniec drewnem i podpalić. Nikt nie przeżył.

Źródła ówczesne, zwłaszcza siedmiogrodzkie, przedstawiły Vlada jako bezmyślnego okrutnika, pławiącego się w krwi niewinnych ofiar. Był to jednak władca niewątpliwie wybitny, który drakońskimi metodami usiłował realizować dwa główne cele: obronę niezawisłości przed zaborczością turecką oraz unowocześnienie państwa przez wzmocnienie pozycji panującego i poparcie warstw średnich. W obydwu wypadkach musiało dojść do walki na śmierć i życie między nim a wielkimi bojarami. Vlad przegrał, gdyż podstawy, na których opierał się jego program, okazały się zbyt kruche Do tego doszedł jeszcze krwawy terror, przekraczający granice konieczności. Ale oddał społeczności rumuńskiej trwałą przysługę, chociażby przez wprowadzenie na tron mołdawski Stefana, zwanego później Wielkim. Historia Vlada Palownika, zniekształcona w sensacyjnych opowieściach epoki, częściowo pomieszana z osobą jego ojca, Vlada Dracula, stała się punktem wyjścia legendy Drakuli.

Umarł w 1477, ku uciesze Turków.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Hm. Ciekawe. O tym nie wiedziałem, myślałem, że Dracula to tylko wymysł taki, żeby straszyć dzieci.
pp3088 pisze:ródła ówczesne, zwłaszcza siedmiogrodzkie, przedstawiły Vlada jako bezmyślnego okrutnika, pławiącego się w krwi niewinnych ofiar.
Ee... bezmyślnego? Wysyłanie chorych było bardzo pomysłowe, do wytępienia kradzieży i innych przestępstw też nie doszedłby byle dupek. Bezmyślny on na pewno nie był.

Tera spadam, więc jutro napiszę coś sensowniejszego :p
Obrazek

.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Barni pisze:Hm. Ciekawe. O tym nie wiedziałem, myślałem, że Dracula to tylko wymysł taki, żeby straszyć dzieci.
pp3088 pisze:ródła ówczesne, zwłaszcza siedmiogrodzkie, przedstawiły Vlada jako bezmyślnego okrutnika, pławiącego się w krwi niewinnych ofiar.
Ee... bezmyślnego? Wysyłanie chorych było bardzo pomysłowe, do wytępienia kradzieży i innych przestępstw też nie doszedłby byle dupek. Bezmyślny on na pewno nie był.

Tera spadam, więc jutro napiszę coś sensowniejszego :p
Generalnie to ówczesne źródła. Katolickie zapewne xd.

Awatar użytkownika
Arti
Admin PBCH
Kontakt:

Post autor: Arti »

Mój faworyt, pod pewnym względem niedoceniany geniusz, w pewnym sensie autorytet.

"Urodził się na nieszczęście swoje i innych."

Adolf Hitler urodzony 20 kwietnia 1889 roku w Braunau. W roku 1933 całkowicie przejął władzę w Niemczech. Szef partii NSDAP, kanclerz i prezydent III Rzeszy, czołowy antysemita. W młodym wieku malował pocztówki oraz starał się o przyjęcie do Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Niestety nie dostał się tam. Piszę niestety, ponieważ istnieje szanse, że gdyby studiował malarstwo nie doszłoby do wojny, którą zapoczątkował. Anyway, Hitler urodził się w Austro-Węgrach, lecz zawsze bardzo podziwiał Niemcy. Podczas pierwszej wojny światowej wstąpił na ochotnika do wojska. Walczył na froncie francusko-niemieckim (dzisiejsza linia Maginota) jako kapral-łącznik. Został porażony iperytem. Sprawność osiągnął dopiero po zakończeniu wojny. Wieść o porażce załamała wujka Adolfa. W 1923 roku zorganizował tzw. pucz monachijski, który okazał się klęską. (Ciekawostka: podobno gdy policjanci okrążyli grupę maszerujących ludzi Hitler jako pierwszy rzucił się na ziemie w geście poddania się). Adolf Hitler trafił do więzienia, w którym napisał dzieło swego życia, a mianowicie Mein Kampf (nie polecam, w młodym wieku wszystko co mądre, wydaje się nudne). Z więzienia wyszedł wcześniej niż trwać miał wyrok i w 1933 został dyktatorem III Rzeszy Niemieckiej.

W 1939 przeprowadził uzasadniony atak na Polskę. Doprowadził tym samym do wybuchu II wojny światowej, której sam się nie spodziewał. Była to wojna totalna. Zabijano żołnierzy, jak i ludność cywilną. Budowano osoby koncentracyjne i getta. Hitler słynął ze swojej nienawiści do Żydów. Gdy był nastolatkiem, jego matka była ciężko chora i opiekował się nią żydowski lekarz. Matula jednak zmarła, a Hitler całą winę przypisał społeczności żydowskiej. Za jego sprawą zabito ponad 6 milionów żydów. 30 kwietnia 1945, podczas oblężenia Berlina, Hitler wraz z poślubioną dzień wcześniej Ewą Braun popełnił samobójstwo. Prawdopodobnie strzelił sobie w głowę, wcześniej rozgryzając fiolkę z trucizną. W ostatnich dniach życia dyktator popadał w paranoję i panikę. Cały czas dowodził istniejącymi tylko na mapie oddziałami i marzył o cudownej broni (prawdopodobnie miały być to nowoczesne myśliwce), które pomogą pokonać Rosjan. Najbliżsi współpracownicy dopatrzyli się również u niego choroby Parkinsona.

Hitler słynął z opanowania socjotechniki, czyli metody polegającej na zdobywaniu tłumów poprzez liczne przemówienia. Przed każdym wystąpieniem Fuhrer uczył się przemowy na pamięć. Potrafił spędzić kilka godzin przed lustrem ćwicząc i zapamiętując, w którym momencie jaki gest ma pokazać. Dobrze wiedział kiedy się unieść i kiedy uronić łzę. Jego minister propagandy (zarazem ostatni kanclerz III Rzeszy) Joseph Paul Goebbels mawiał, że "Tłum ma krótką pamięć". Można im nakłamać, a za miesiąc zmienić zdanie. Dyktator skrupulatnie to wykorzystywał omamiając tłumy. Ponadto dysponował niespotykanym zmysłem strategicznym, dzięki czemu bardzo sukcesywnie podbijał Europę...
Strona o serii GTA!

Będę brał Cię! (Gdzie?) Na SSJPower.net !
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Powiem tylko- Arti czytazs mi w myślach. Właśnie chciałem o nim pisać. ; P

Jutro napiszę swoje xD
Obrazek

.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Arti ze źródła czy własnoręcznie? Ja część własnoręcznie(widać tam talent grafomański :D)

U Hitlera podoba mi się pomysł wykorzystywania więźniów jak robotników. Zreszta nie on jeden doprowadził do śmierci milionów ludzi, Stalin był zdecydowanie gorszy.

Awatar użytkownika
Maciej
SSJ 5

Post autor: Maciej »

Barni pisze:Powiem tylko- Arti czytazs mi w myślach. Właśnie chciałem o nim pisać. ; P

Jutro napiszę swoje xD
Widze ze nie jestem sam... znam cala historie Hitlera... wszyscy go opisuja negatywnie ze wzgledu na zapoczatkowanie wojny... ale jaki musial miec leb zeby z Niemiec zrobic taka potege.. geniusz :wink:
Fight.
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

Fajny dzial Piotrek i Arti , wiele mozna sie z tego wyczytac
Ostatnio zmieniony czw sty 03, 2008 1:22 am przez BH Daimaouji, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

BH Daimaouji pisze:Cytat:
U Hitlera podoba mi się pomysł wykorzystywania więźniów jak robotników. Zreszta nie on jeden doprowadził do śmierci milionów ludzi, Stalin był zdecydowanie gorszy.

Ta Niemiec wykonujacy czyszczenie jest ok , ale Rosjanin robiacy to juz katastrofa
Hitler jeszcze był dobry dla swojego narodu, a Stalin to zimny cenzura, co swoich zamykał w łagrach, po prostu obaj byli chorzy na punkcie władzy.

Śmierć jednego człowieka to tragedia, wielu to statystyka- mawiał Stalin.

Awatar użytkownika
Arti
Admin PBCH
Kontakt:

pp3088 pisze:Arti ze źródła czy własnoręcznie?
Własnoręcznie ;] Tyle pamiętam.

I bez przekleństw proszę :P
Strona o serii GTA!

Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Post autor: Kris »

Benito Amilcare Andrea Mussolini - (ur 29.07.1883, zm. 28.04.1945) Włoski polityk oraz dziennikarz, który z początków był socjalistą. Mussolini jest głównym założycielem i przywódcą ruchu faszystowskiego (Faszysta - inaczej "przywiązany"). Grupa faszystowska wybuchła we Włoszech, pod przywódctwem Mussoliniego, który został premierem Włoch w roku 1922 do 1943. Następnie przywódca Włoskiej Rebubliki Socjalnej w 1945. Warto również wspomnieć, iż Mussolini był redaktorem naczelnym gazety "Avanti" w roku 1912-1914.

Mussolini jak Duce (z włoskiego wódz)
- Rozbudowanie frontu robót publicznych
- zawarcie układów laterańskich
- sukcesy ekonomieczne
- Prowadzenie agresywnej ale skutecznej polityki.

Pomimo, iż Mussolini był sojuszem Hitlerowców, to jedak był przyjaźnie nastawiony do Polski. Benito Mussolini był uważany za dyktatora, w przeciwieństwie do Hitlera, który był uważany za mordercę.
Faszyzm włoski róźnił się od nazistowskiego, gdyż oficjalnie nie promowano mordowania podbitych narodów a nawet okrucieństwa wobec siebie.
Mussolini popierał bezwzględne zabijanie przeciwników ustroju jednakże nie za pochodzenie czy narodowość.
Ad. Nie pozwoilił Niemcom na eksterminację żydów włoskich.

II Wojna Światowa, czyli Niemcy i Włochy, rozpowszechniają terror

10.06.1940 - Mussolini wypowiada wojnę Francji oraz Wielkiej Brytani.
Powód : Widząc upadek Francji i Brytyjczyków liczył na łatwe zwycięstwo, a także chęć uczestniczenia w powojennych rokowaniach pokojowych.

22 czerwca : Francja upada przed Niemcami, a 24 podpisują z Włochami rozejm. Przez co Włosi zyskują przygraniczenie gminy w Alpach.

Areszt, koniec marzeń
25.07.1943. Pierwsze zebranie Wielkiej Rady Faszystowskiej. Rada postanowiłą usunąc duce ze stanowiska premiera. Zagrożony Mussolini udaje się do króla, który odmiawia mu pomocy i nakazuje jego aresztowanie.

Śmierć, ostatnia ucieczka
Walter Audisio, przywódca komunistycznych partyzantów wywozi Mussoliniego i jego kochange do miejscowości Giulino di Mezzegra. Tam rozkazuje rozstrzelanie byłego duce i jego kochanki.

29 kwietnia 1945 roku. Ciało Mussoliniego przywieziono do Mediolanu. Słowa które padły z ust Winstona Churchilli (czyli) "Ha! Nie żyje ta krwawa bestia!" miały oznaczać koniec faszyzmu.

Na wieść o śmieci Mussoliniego, Adolf Hitler popełnia samobójstwo, a wraz z nim jego żona Eva Braun
Ostatnio zmieniony czw sty 03, 2008 9:49 pm przez Kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Hitler- moim zdaniem geniusz. Jeden człowiek- no może z poparciem partii- doszedł do takiej władzy, że ludzie słuchając go szli na wojnę. Zniszczył Polskę- owszem. Zginęli przez niego ludzie- owszem. Ale geniuszem był.
(A na historii doszliśmy do wniosku, że był pedałem, który lubił chłopców w mundurach)
pp3088 pisze: U Hitlera podoba mi się pomysł wykorzystywania więźniów jak robotników.
Co w tym fajnego? Tania siła robocza ?xd

Napoléon Bonaparte urodził się 15 sierpnia 1769 w Ajaccio na Korsyce. Zmarł 5 maja 1891 na Wyspie Świętej Heleny.
W 1799 roku został władcą Francji, ponieważ poprzedni władca został obalony. Po przejęciu dyktatorskiej władzy we Francji Napoleon Bonaparte działał bardzo energicznie. Przede wszystkim, starając się o uzyskanie poparcia arystokracji, ogłosił amnestię dla rojalistycznych emigrantów. Mogli oni wracać do kraju, ale zarekwirowanych w trakcie rewolucji majątków im nie zwrócono. Podobnie, normując stosunki z Kościołem katolickim przez zawarcie w 1801 roku nowego konkordatu.
2 grudnia 1804 roku koronował się na cesarza Francji.
Wojny prowadzone przez Francuzów niemal bez przerwy od 1800r. do 1815r. były dla niego priorytetem. Fronty wojen rozciągały się od Lizbony po Moskwę i od Anglii i Szwecji po Italię. Napoleon walczył w Austrii, Hiszpanii oraz w Niemczech, odnosząc wielkie zwycięstwa pod Marengo, Ulm, Austerlitz, Wagram, Somosierrą, ponosząc jednak klęski na morzu pod Abu Kirem oraz Trafalgarem; pokonał Prusy w bitwach pod Jeną i Auerstedt oraz Rosję w bitwach pod Iławą Pruską, Frydlandem i Borodino (ponieważ Napoleon miał w tym dniu wysoką gorączkę, przeciw Rosjanom Wielką Armię poprowadził marszałek Ney, za co otrzymał później tytuł "księcia Moskwy").
W wyniku podbojów i aneksji Francja w 1812 r. powiększyła swe terytorium do 750 tys. km², mając 44 mln mieszkańców
Po klęsce Francuzów w kampanii moskiewskiej wojna rozgorzała ponownie w 1813 r. na terytoriach niemieckich. Napoleonowi udało się sprowadzić z Francji nową 150-tysięczną armię i nawet początkowo odniósł zwycięstwa w bitwach pod Lützen, Dreznem i Budziszynem. Doznał jednakże sromotnej klęski w wielkiej Bitwie Narodów pod Lipskiem, rozegranej w dniach 16-19 października 1813 roku, podczas której poległ książę Józef Poniatowski.

31 marca 1814 roku rozpoczęła się okupacja Paryża. Pod wpływem nalegań dowódców Napoleon abdykował 6 kwietnia, zrzekając się władzy na rzecz syna. Koalicja zawiązana przeciwko Napoleonowi zażądała jednak bezwarunkowej kapitulacji, której Napoleon dokonał 11 kwietnia 1814 roku. Zesłano go na wyspę Elbę, położoną na Morzu Śródziemnym, 20 km od wybrzeża Włoch. Na zesłanie wziął ze sobą kilkuset polskich oficerów i żołnierzy (m. in. Kpt. Fryderyka Czartoryskiego, kpt. Bolesława Sołtanowicza i kpt. Henryka Potockiego)
Napoleon uciekł z Elby 26 lutego 1815 roku i powrócił do Francji 1 marca 1815. Tak rozpoczęło się słynne 100 dni Napoleona, zakończone ostatecznie jego klęską 18 czerwca 1815 w bitwie pod Waterloo na terytorium Belgii).

Wojny napoleońskie zakończyły się na terenach Francji i Belgii w 1815 r. kapitulacją Francji i internowaniem zdymisjonowanego Napoleona na Wyspie Świętej Heleny na południowym Atlantyku. Klęska armii Napoleona przesądzona została na polach bitewnych, wszakże przyczynili się do niej też sami Francuzi. Zdrada oficerów i żołnierzy, których Napoleon wyniósł dając im tytuły i zaszczyty, przesądziła o klęsce. W ostatnim okresie jego panowania miały miejsca różne spiski i zdrady, których przykładem może być np. tajna współpraca francuskiego ministra dyplomacji, księcia Charles Talleyranda z carem Rosji Aleksandrem I.

Na zesłaniu na Wyspie Świętej Heleny Napoleon przebywał 6 lat. Zmarł 5 maja 1821 r. o godzinie 17.49, w wieku 52 lat. W 1840 r. jego zwłoki przewieziono do Paryża i złożono w sarkofagu w kościele Inwalidów.
Przyczyny śmierci Napoleona nie były do końca jasne. Najbardziej powszechne było mniemanie, że cesarz Francuzów został otruty arszenikiem. Badania zakończone w 2007 przez międzynarodowy zespół złożony z naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Szwajcarii wykluczyły jednak tę diagnozę [6]. Ich zdaniem Napoleon cierpiał na zaawansowanego raka żołądka.
Ciekawostki
* Na podstawie wypowiedzi Napoleona oraz jego listów i zachowań szacuje się jego iloraz inteligencji na 150, podobnie jak Mozarta.
* Obecnie na ogół przyjmuje się, że Napoleon miał około 168 centymetrów wzrostu (byłby więc nieco wyższy od ówczesnego średniego wzrostu Francuzów), jednak nie ma co do tego pełnej zgody historyków (bo np. nie ma pewności, w jakich jednostkach zmierzono go po śmierci); także "Mały Kapral" to typowe dla języka francuskiego poufałe określenie, które nie musi odnosić się do wzrostu.
* Napoleon jest autorem partii szachowej która nosi jego imię.
* Bał się kotów

(By Wikipedia- trochę od siebie)

Jakby nie patrzeć- Napoleon to wielki mały człowiek :P
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Arti
Admin PBCH
Kontakt:

Co do ciekawostek o Napoleonie. Był on geniuszem jeśli chodzi o szybkie czytanie. Podobno czytał kilkanaście tysięcy słów na minutę. Jeden rzut oka na zapisaną kartkę i natychmiast potrafił wyodrębnić najważniejsze informacje.
Strona o serii GTA!

Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Nie wiem czy mu zazdroszczę. Zaglebista zdolność, jeśli chodzi o nudne lektury. Ale fajną książkę przeczytać w 20minut jakoś mi się nie uśmiecha.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Barni pisze:pp3088 napisał/a:

U Hitlera podoba mi się pomysł wykorzystywania więźniów jak robotników.

Co w tym fajnego? Tania siła robocza ?xd
Niech się do czegoś przydzadzą skoro kraju zaszkodzili.

Co do Napoleona to był dosyć inteligentny, gdyż cała arystokracje, zastąpił arystokracją pieniądza, a do armii powoływał ludzi z nizin społecznych(podobnie robił Ivan Groźny z opricziną). Ludzie mu zawdzięczali wiele, więc za nim szli. Z drugiej strony dawni arystokraci w postaci Talleyranda okazali się zdrajcami( Co do Talleyranda Napelon nazwał go gnojem w ponczochach, zręszta aparycją ów gości pozostawiałą wiele wątpliowści). No i oczywiście Napolen miał bardzo podobne plany, co Hitler:
-zaczynał w centrum Europy,
-jedynie Anglia się ostała(nie udany atak floty morskiej i lotniczej),
-szybkie zwycięstwo na terenie Austrii(Anchluss, bitwa 3 cesarzy)
-błędy w wyprawie na Rosję
-cofnięcie na tereny Niemiec-Belgii i ostateczna porażka
Obu cechował także znakomity geniusz strategiczny i kapitalne kierowanie ludźmi. Rózniło przesłanie( Napoleon tytułował się obrońca narodów), ale w gruncie rzeczy chodziło o to samo, zdobyć rynki zbytu, ludźi do armii, zapasy. Oboje stosowali blokade kontynentalna. W przypadku Napoleona okazało się, że krokiem było to złym bardzo, gdyż rynek francuski nie mógł poradzić sobie z dużym rynkiem zbytu. Oboje byli neutralni w sprawach religii.
* Obecnie na ogół przyjmuje się, że Napoleon miał około 168 centymetrów wzrostu (byłby więc nieco wyższy od ówczesnego średniego wzrostu Francuzów), jednak nie ma co do tego pełnej zgody historyków (bo np. nie ma pewności, w jakich jednostkach zmierzono go po śmierci); także "Mały Kapral" to typowe dla języka francuskiego poufałe określenie, które nie musi odnosić się do wzrostu.
Rycerze w średniowieczu byli bardzo mali 150-160 cm. Była jedna księżnicka co miała 172 cm i wyglądało to komicznie. Swoja droga miała urodę modelki i była nią Jadwigi. Zupełnie inaczej postrzegano niby piękną Cleopatre, co ponoć była bardzo brzydka, miała spiczasty nos, ale miała jakis magnetyzm w sobie :P

ODPOWIEDZ