Chrześcijaństwo

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Post autor: pp3088 »

Rav pisze:Mój nauczyciel religii, który jest jednocześnie zakonnikiem i nauczycielem biologii, mówił, jeśli dobrze zrozumiałem, że istnieją ludzie niewierzący, którzy są piękni wewnętrznie. Mówił też, że jednak bez Boga ich rozwój wewnętrzny nie jest w stanie przekroczyć pewnego poziomu.
Wybacz, ale religia nie kształtuje piękna człowieka.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Haha, no wybacz, ale mnie to smieszy. Sam fakt, ze 'prezerwatywy sa zle' :) Co robia zlego? Ja mysle, ze sa ani zle, ani dobre, to tylko narzedzia, narzedzia wytworzone jak wszystkie przez czlowieka dla jego potrzeb.

Ja rozumiem, ze seks pozamalzenski jest zly. Ale w przypadku, gdy malzenstwo ma po 40 lat, trojke dzieci... i co, nie moga uprawiac sexu? Nie chca juz nastepnego dziecka. Dla mnie dziwne.

Wedlug kosciola duzo rzeczy jest zlych... nie wiem jak to sie konkretnie nazywa, ale 'klonowanie' narzadow wewnetrznych tez jest zle, chociaz ratowac tym mozna tysiace owieczek Bozych. Czy to nie paradoks?
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Post autor: Rav »

krova pisze:Haha, no wybacz, ale mnie to smieszy. Sam fakt, ze 'prezerwatywy sa zle' :) Co robia zlego? Ja mysle, ze sa ani zle, ani dobre, to tylko narzedzia, narzedzia wytworzone jak wszystkie przez czlowieka dla jego potrzeb.
Zastosowałem tylko skrót myślowy, którego sam wcześniej użyłeś.
krova pisze:Ja rozumiem, ze seks pozamalzenski jest zly. Ale w przypadku, gdy malzenstwo ma po 40 lat, trojke dzieci... i co, nie moga uprawiac sexu? Nie chca juz nastepnego dziecka. Dla mnie dziwne.
Istnieje naturalna antykoncepcja.
pp3088 pisze:Wybacz, ale religia nie kształtuje piękna człowieka.
Najpiękniejsi są Święci.
...::: Keep Calm & Follow your Joy :::...
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Rav pisze:Istnieje naturalna antykoncepcja.
A czym rozni sie ona od prezerwatyw? Co takiego zlego robi prezerwatywa, czego robia ludzie stosujacy naturalne metody? Dla mnie to proba oszukania samego siebie. Tak czy inaczej dzieci sa niechciane, a seks przeciwnie.
Najpiękniejsi są Święci.
Hmmm... ladne stwierdzenie. A odpowiedz mi na jedno pytanie. Czy czlowiek, ktory jest ateista, deista lub innowierca moze zostac w przyszlosci dodany do listy swietych? Jego zycie bylo wspaniale, wielce humanitarne, kochal innych ludzi bardziej niz siebie i dawal im wszystko sam nie majac nic (cos jak Matka Teresa).
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Rav pisze:pp3088 napisał/a:
Najpiękniejsi są Święci.
Święta Irena też?

Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Post autor: Rav »

krova pisze:A czym rozni sie ona od prezerwatyw? Co takiego zlego robi prezerwatywa, czego robia ludzie stosujacy naturalne metody? Dla mnie to proba oszukania samego siebie. Tak czy inaczej dzieci sa niechciane, a seks przeciwnie.
Prezerwatywa jest stosowana, by móc uprawiać seks, gdy tylko najdzie taka ochota, gdy popęd seksualny bierze górę.
Krova pisze:Hmmm... ladne stwierdzenie. A odpowiedz mi na jedno pytanie. Czy czlowiek, ktory jest ateista, deista lub innowierca moze zostac w przyszlosci dodany do listy swietych? Jego zycie bylo wspaniale, wielce humanitarne, kochal innych ludzi bardziej niz siebie i dawal im wszystko sam nie majac nic (cos jak Matka Teresa).
"Dodany do listy świętych"? Nie jestem specjalistą od kanonizacji. Wiem natomiast, że każdy człowiek może zostać świętym i nie trzeba być na liście świętych, żeby być świętym.
...::: Keep Calm & Follow your Joy :::...
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Rav pisze:Wiem natomiast, że każdy człowiek może zostać świętym i nie trzeba być na liście świętych, żeby być świętym.
Skoro tak, to dlaczego mieszasz w to Kosciol? Skoro kazdy czlowiek, nawet ateista moze zostac swietym, to chyba przeczysz sobie:
Rav pisze:pp3088 napisał/a:
Najpiękniejsi są Święci.
Rav pisze: Prezerwatywa jest stosowana, by móc uprawiać seks, gdy tylko najdzie taka ochota, gdy popęd seksualny bierze górę.
1. Metody naturalne sa rozne, niektore umozliwiaja to samo.
2. A jesli nie jest? Jesli jest tylko dodatkowym zabezpieczeniem mimo dni nieplodnych?
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Bliz
SSJ 5

Post autor: Bliz »

Nie chce cofac do tylu troche tego tematu... ale czy sredniowiecze nie bylo zastojem poniewaz upadl wizerunek wspanialego mocarstwa rzymskiego? A moze nie odnotowano gwałtownego wzrostu jak w inncyh epokach... sadze ze napewno cos stworzono lub udoskonalono. Dostepnosc nauki czy ksztalcenia byla taka sama jak w Antyku czyli tez nieliczni mogli sie edukowac (duchowni, szlachta, rodzina krolewska, i inni dziani ludzie)

Trza odroznic wolna wole od samowolki. Nie wszystko co jest dla nas dobre jest dobre....

Wszyscy sa swieci, jesli sa bez grzechu, maja Jezusa, ktory jest w ich sercach i przyjeli Chrzest ŚWIĘTY i kazdy jest swiety i musi swoja swietosc rozwijac i czynic cuda na ziemi.

P.S. Milo sie rozmawia o prezerwatywach? :P to sprawdzcie to http://www.joemonster.org/art/8083/Prod ... -koneserow
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:Nie chce cofac do tylu troche tego tematu... ale czy sredniowiecze nie bylo zastojem poniewaz upadl wizerunek wspanialego mocarstwa rzymskiego? A moze nie odnotowano gwałtownego wzrostu jak w inncyh epokach... sadze ze napewno cos stworzono lub udoskonalono. Dostepnosc nauki czy ksztalcenia byla taka sama jak w Antyku czyli tez nieliczni mogli sie edukowac (duchowni, szlachta, rodzina krolewska, i inni dziani ludzie)

Trza odroznic wolna wole od samowolki. Nie wszystko co jest dla nas dobre jest dobre....
To własnie Kośćiół stał na straży feudalnego porządku.

Bliz
SSJ 5

A co ma kosciol do feudalizmu? Czy to panstwo dostawalo kase czy kosciol? Poza tym feudalizm sie zaczal w antyku i najpozniej w niektorych miejscach trwal do 1939,a świat sie jakos rozwijal O_o nie widze zwiazku zatrzymania rozwoju przez kosciol w sredniowieczu.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:A co ma kosciol do feudalizmu? Czy to panstwo dostawalo kase czy kosciol? Poza tym feudalizm sie zaczal w antyku i najpozniej w niektorych miejscach trwal do 1939,a świat sie jakos rozwijal O_o nie widze zwiazku zatrzymania rozwoju przez kosciol w sredniowieczu.
Kościołowi feudalizm bardzo pasował.

Bliz
SSJ 5

Tak jak mi teraz Clio pasuje zamiast Punto, jakies przyklady?
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:Tak jak mi teraz Clio pasuje zamiast Punto, jakies przyklady?
Wprowadzał podział, który umieszczał wysoko duchownych, szkoły tylko dla szlachty, w których uczyli jezuici(po renesansie), a wcześniej inni duchowni, ciemniejszym ludem łatwiej jest konkurować, przy odpowiednim podżeganiu szlachty można było mścić się na królach, którzy odważyli się mięć odmienna teorie.

Awatar użytkownika
Dragon Fist
A True Dragon

Post autor: Dragon Fist »

Widzę, że nieźle rozciągnął się ten temat, dlatego chyba warto byłoby dorzucić swoje trzy grosze. :wink:

Nawiązując troszkę do historii, jak to zrobił Pepek w pierwszym poście:

Chrześcijaństwo, spośród wszystkich religii, może się "pochwalić" najbardziej krwawą historią. Zaczęło się niepozornie, w końcu to chrześcijaństwo w I, II i III wieku było pod ostrzem. Każdy wyznawca musiał się liczyć z tym, że jeżeli wyda się jego wiara, pożegna się z życiem.
Wikipedia pisze:Prześladowania przerwał częściowo edykt tolerancyjny cesarza Galeriusza z 311 roku, a w pełni tak zwany edykt mediolański z 313 roku wydany przez współcesarzy Konstantyna i Licyniusza. Konstantyn postanowił pójść dalej i uczynić chrześcijaństwo składnikiem ideologii państwowej: na sztandary wojska i monety wprowadził monogramy Chrystusa, biskupom przyznał uprawnienia urzędników państwowych, budował kościoły chrześcijańskie, a w 321 roku ogłosił niedziele urzędowym dniem odpoczynku. Mariaż państwa z religią chrześcijańską przypieczętowała decyzja wyłączenia nieprawowiernych chrześcijan z edyktu tolerancyjnego. Odtąd protektorem wiary chrześcijańskiej był cesarz i władza państwowa.
Tak więc, od roku 313, aż do 1096, niewiele mamy chrześcijaństwu do zarzucenia. Był to okres w jego dziejach, kiedy wzorami było szlachetni rycerze. Problemy zaczynają się wraz z pierwszą wyprawą ludową i krzyżową, w roku 1096. I wyprawa ludowa, poprzedzająca I wyprawę krzyżową, prowadzona była przez kaznodzieję Piotra z Amiens. Dokonała kilku masowych rzezi ludności żydowskiej w Nadrenii i na szlaku swoich przemarszów, po czym została zmasakrowana przez oddziały sułtana Ar Rumu, pod Niceą, niedaleko Konstantynopola.

Są to pierwsze dwa występki Kościoła- w imię Boże zabite zostały dziesiątki tysięcy Żydów, Bogu ducha winnych.

Kolejna wyprawa ludowa (1147) i następne 6 wypraw krzyżowych, przyniosły podobne efekty- masowe mordy.

Według uczestników krucjat (oficjalnie), wyprawy krzyżowe miały na celu oswobodzenie Jerozolimy, które jak sądzili, miało im przynieść zbawienie. W rzeczywistości jednak, rycerze podejmując decyzję o udziale w wyprawie krzyżowe, mieli zupełnie inne intencje.

Po pierwsze, krucjaty miały być odpowiedzią na agresywną politykę prowadzoną przez władców muzułmańskich.
Następnie obroną Jerozolimy, Świętego Grobu Pańskiego i ogólnie Ziemi Świętej przed niewiernymi. Na celu miały mieć głównie głoszenie religii chrześcijańskiej (mieczem i krwią, idealna metoda, dla kogoś kto wyznaje Boga miłosiernego, czyż nie?)

Interesy krzyżowców znacznie odbiegały od założeń krucjat :

-przeludnienie Europy a także ciągłe konflikty między władcami europejskimi sprawiło, że brakło ziem do podziału między rycerzami, tak więc szukali oni nowych terytoriów do zdobycia
-chęć wzbogacenia się biednego rycerstwa
-możliwość odpuszczenia wszelkich grzechów, lecz również uzyskania błogosławieństwa za udział w krucjacie

Uważam, że ich motywy nie mają zupełnie nic wspólnego z wiarą w Boga, po prostu samolubne próby wzbogacenia się.

Co w rezultacie przyniosły wyprawy krzyżowe?

Zamiast zjednoczyć chrześcijaństwo, zdołały je jedynie bardziej podzielić. Kościół grecki nabrał wstrętu do Kościoła łacińskiego, za brutalne czyny, których dokonał w trakcie krucjat. Wynikiem tego, ponowne zjednoczenie Kościoła stało się praktycznie niemożliwe.
Wyprawy krzyżowe, w oczach całego świata, niesamowicie zepsuły opinię o Kościele.
Nie dość tego, jedynym owocem wypraw krzyżowych, były morele. (Nie uzyskali zupełnie nic, ale za to przywieźli do Europy nowy gatunek owoca. xD)

Pomijając wszystkie przekręty jakich Kościół dokonał aż do czasów obecnych, świeże spojrzenie na ostatnie fakty.

Kościół przez cały czas próbuje naprawiać swoje błędy, niestety rzadko kiedy to się udaje. Obecna głowa Kościoła to dobra osoba, która faktycznie prowadzi swój pontyfikat w służbie Bogu, tak jak kilka poprzednich. Widać starania. Ale spójrzmy na Polski Kościół. Rzucam hasło: O. Rydzyk. Mam tylko to do powiedzenia: na śmietnik. Jeden wielki przekręt, czyż nie? Nie tylko to, w parafiach- księża pedofile, alkoholicy i nie tylko. Kościół upadł nisko. Piękny jest oficjalny wizerunek Kościoła, który oglądać możemy w telewizji, np. relacje z Watykanu, ale to co widzimy na co dzień, to po prostu dno.
Awatar użytkownika
Arti
Admin PBCH
Kontakt:

Post autor: Arti »

Nie mówiąc już o tak zwanej krucjacie dziecięcej. Wysłali dzieci, bo myśleli, że wrogowie ich nie zabiją... Niestety grubo się pomylili. Ale zabijanie w imię religii to już fanatyzm --
Strona o serii GTA!

Będę brał Cię! (Gdzie?) Na SSJPower.net !
ODPOWIEDZ