Rav pisze:pp3088 napisał/a:
Uważam, że kosciół to jeden z najgorszych "wynalazków"
Kośćiół został założony przez samego Boga. Dlatego jest dobry.
I żeby było jasne: Nie mówię, że każdy ksiądz jest święty. Mówię, że to, iż niektórzy nie postępują tak, jak powinni, nie oznacza, że powinniśmy się odwrócić od Kośćioła. Bo jak bez sakramentu pokuty pojednasz się z Bogiem, a jak bez sakramentu Eucharystii przyjmiesz Ciało Chrystusa?
Człowiek został stworzony przez Boga, jest więc dobry. Świat także. Nie ma nim zła, wszystko jest edenem. Utopia synu, utopia.
Może jakiś argument logiczny dla ateista bo rozmowa na podstawie nie ma Boga-coś co jest z nim związane jest złe, wierzący- Bóg stworzył więc dobre. Argumenty z dupy, nikogo nie przekonają. Wymysły kościoła. Na pewno nie musi temu służyć ogromny pałac, a wystarczy protestancki kościołek.
a warstwa klerowa coraz bardziej się stacza.
Proszę o dowód tej tezy.
Przykład księdzy z mojej szkoły:
-pierwszy jest fajny ^^
-drugi jest despotyczny, chamski, neguje każde zdanie nie zgadzające się z jego teza, zimny, niekulturalny,
-trzeci- gada ciągle o seksie, obżarstwie. O religii to ja mam większe pojęcie.
Uważasz, że oni zasługują by nauczać Twojej Religii?
Ówczesnie kosciół nic nie robi by poprawić pozycję
Proszę o wyjaśnienie:
1. Co rozumiesz przez pojęcie "poprawić pozycję".
2. Dlaczego pozycja wymaga poprawy.
3. Dlaczego Twoim zdaniem nic nie robi, aby ją poprawić.
4. Jaka powinna być ta pozycja.
1. Poprawić pozycje, jakoś zachęcić młodych do uczęsczania, napewno nie przez kartki do wypełniania.
2.Wymaga bo dużo młodych ludzi neguje kościół.
3.Moje zdanie opiera się na obserwacjach. Być może subiektywne i nieaktualne, ale chyba nic nie zrobiono z ciągłym uczęszczaniem do kościoła przed bierzmowaniem, oraz pełno nauki modlitw. No a potem dasz 100 zł w łape i w dwa dni masz dokument. Znam z autopsjii(gr. widziane na własne oczy-tu troszke w przenośni, bo uszłyszane od osoby, której mogę ufać).
4. Myślę, że powinno być więcej księży, którzy mają dobry kontakt z młodzieża, bo jest kliku, któzy zapadli mi naprawdę sympatycznie w pamięć.
Rav pisze:pp3008 napisał/a:
zastopował Europę, widać jak w średniowieczu rozwinęły sie państwa innych religii.
Proszę o konkretne przykłady.
Podam przykład Afryki, kościół zabrania tam używania prezerwatyw, co niejako wpływa na wzrost populacji, maleje więc PKB, a ludzie przymierają głodem.
No cóż, nie wiem naprawdę co myślałem wtedy, ale mogę podać kilka odmiennych przykładów.
Porównaj sobie rozwój Średniowiecza i np. Renesanu, Oświecenia. O Starożytności nie mówię, bo epoka wielkich ludzi, bitew, ale także i wielkiej zgnilizny moralnej oraz okrucieństwa.