Chrześcijaństwo

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Post autor: Rav »

pp3088 pisze:Uważam, że kosciół to jeden z najgorszych "wynalazków"
Kośćiół został założony przez samego Boga. Dlatego jest dobry.
I żeby było jasne: Nie mówię, że każdy ksiądz jest święty. Mówię, że to, iż niektórzy nie postępują tak, jak powinni, nie oznacza, że powinniśmy się odwrócić od Kośćioła. Bo jak bez sakramentu pokuty pojednasz się z Bogiem, a jak bez sakramentu Eucharystii przyjmiesz Ciało Chrystusa?
pp3008 pisze:zastopował Europę, widać jak w średniowieczu rozwinęły sie państwa innych religii.
Proszę o konkretne przykłady.
pp3088 pisze:Ówczesnie kosciół nic nie robi by poprawić pozycję
Proszę o wyjaśnienie:
1. Co rozumiesz przez pojęcie "poprawić pozycję".
2. Dlaczego pozycja wymaga poprawy.
3. Dlaczego Twoim zdaniem nic nie robi, aby ją poprawić.
4. Jaka powinna być ta pozycja.
pp3088 pisze:a warstwa klerowa coraz bardziej się stacza.
Proszę o dowód tej tezy.
...::: Keep Calm & Follow your Joy :::...
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Post autor: pp3088 »

Rav pisze:pp3088 napisał/a:
Uważam, że kosciół to jeden z najgorszych "wynalazków"

Kośćiół został założony przez samego Boga. Dlatego jest dobry.
I żeby było jasne: Nie mówię, że każdy ksiądz jest święty. Mówię, że to, iż niektórzy nie postępują tak, jak powinni, nie oznacza, że powinniśmy się odwrócić od Kośćioła. Bo jak bez sakramentu pokuty pojednasz się z Bogiem, a jak bez sakramentu Eucharystii przyjmiesz Ciało Chrystusa?
Człowiek został stworzony przez Boga, jest więc dobry. Świat także. Nie ma nim zła, wszystko jest edenem. Utopia synu, utopia.

Może jakiś argument logiczny dla ateista bo rozmowa na podstawie nie ma Boga-coś co jest z nim związane jest złe, wierzący- Bóg stworzył więc dobre. Argumenty z dupy, nikogo nie przekonają. Wymysły kościoła. Na pewno nie musi temu służyć ogromny pałac, a wystarczy protestancki kościołek.
a warstwa klerowa coraz bardziej się stacza.
Proszę o dowód tej tezy.
Przykład księdzy z mojej szkoły:
-pierwszy jest fajny ^^
-drugi jest despotyczny, chamski, neguje każde zdanie nie zgadzające się z jego teza, zimny, niekulturalny,
-trzeci- gada ciągle o seksie, obżarstwie. O religii to ja mam większe pojęcie.

Uważasz, że oni zasługują by nauczać Twojej Religii?
Ówczesnie kosciół nic nie robi by poprawić pozycję
Proszę o wyjaśnienie:
1. Co rozumiesz przez pojęcie "poprawić pozycję".
2. Dlaczego pozycja wymaga poprawy.
3. Dlaczego Twoim zdaniem nic nie robi, aby ją poprawić.
4. Jaka powinna być ta pozycja.
1. Poprawić pozycje, jakoś zachęcić młodych do uczęsczania, napewno nie przez kartki do wypełniania.
2.Wymaga bo dużo młodych ludzi neguje kościół.
3.Moje zdanie opiera się na obserwacjach. Być może subiektywne i nieaktualne, ale chyba nic nie zrobiono z ciągłym uczęszczaniem do kościoła przed bierzmowaniem, oraz pełno nauki modlitw. No a potem dasz 100 zł w łape i w dwa dni masz dokument. Znam z autopsjii(gr. widziane na własne oczy-tu troszke w przenośni, bo uszłyszane od osoby, której mogę ufać).
4. Myślę, że powinno być więcej księży, którzy mają dobry kontakt z młodzieża, bo jest kliku, któzy zapadli mi naprawdę sympatycznie w pamięć.
Rav pisze:pp3008 napisał/a:
zastopował Europę, widać jak w średniowieczu rozwinęły sie państwa innych religii.
Proszę o konkretne przykłady.
Podam przykład Afryki, kościół zabrania tam używania prezerwatyw, co niejako wpływa na wzrost populacji, maleje więc PKB, a ludzie przymierają głodem.

No cóż, nie wiem naprawdę co myślałem wtedy, ale mogę podać kilka odmiennych przykładów.

Porównaj sobie rozwój Średniowiecza i np. Renesanu, Oświecenia. O Starożytności nie mówię, bo epoka wielkich ludzi, bitew, ale także i wielkiej zgnilizny moralnej oraz okrucieństwa.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

pp3088 pisze:Człowiek został stworzony przez Boga, jest więc dobry. Świat także. Nie ma nim zła, wszystko jest edenem. Utopia synu, utopia.
No masz, przeczuwałem, że możesz przeinaczać sens mojej wypowiedzi. Miałem na myśli, że Jezus Chrystus założył Kościół i jest dobry w znaczeniu dobrze, że istnieje. NIE w znaczeniu, że każdy, kto należy do Kośćioła jest bez skazy. Nawet byli papieże, którzy żyli w rozpuście. To nie znaczy, że należy negować Kośćiół.
pp3088 pisze:1. Poprawić pozycje, jakoś zachęcić młodych do uczęsczania, napewno nie przez kartki do wypełniania.
Jestem za, warto by zachęcić.
pp3088 pisze:2.Wymaga bo dużo młodych ludzi neguje kościół.
Racja.
pp3088 pisze:No a potem dasz 100 zł w łape i w dwa dni masz dokument.
Nom, to źle.
pp3088 pisze:4. Myślę, że powinno być więcej księży, którzy mają dobry kontakt z młodzieża, bo jest kliku, któzy zapadli mi naprawdę sympatycznie w pamięć.
Tak, dobry kontakt z młodzieżą to przydatna rzecz.
pp3008 pisze:Podam przykład Afryki, kościół zabrania tam używania prezerwatyw, co niejako wpływa na wzrost populacji, maleje więc PKB, a ludzie przymierają głodem.
Producenci noży niejako wpływają na wzrost liczby morderstw? Jakby narkotyki były legalne, to państwo zarabiałoby z podatków i by się bogaciło?
pp3088 pisze:Porównaj sobie rozwój Średniowiecza i np. Renesanu, Oświecenia. O Starożytności nie mówię, bo epoka wielkich ludzi, bitew, ale także i wielkiej zgnilizny moralnej oraz okrucieństwa.
Tak, Renesans i Oświecenie się rozwijały lepiej niż Średniowiecze, o ile się nie mylę. I co w związku z tym?

W ogóle to popełniłem błąd. Powinienem był najpierw zapytać, co rozumiesz przez "Kośćiół - NIE". Bo tak to możliwe, że nie zrozumiałem sensu Twojej wypowiedzi i chyba mijamy się z meritum.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Porównaj sobie rozwój Średniowiecza i np. Renesanu, Oświecenia. O Starożytności nie mówię, bo epoka wielkich ludzi, bitew, ale także i wielkiej zgnilizny moralnej oraz okrucieństwa.
Tak, Renesans i Oświecenie się rozwijały lepiej niż Średniowiecze, o ile się nie mylę. I co w związku z tym?
To, że rola religii w obu tych nurtach staneła na drugim planie. Sczególnie w oświeceniu ;)
Rav pisze:pp3008 napisał/a:
Podam przykład Afryki, kościół zabrania tam używania prezerwatyw, co niejako wpływa na wzrost populacji, maleje więc PKB, a ludzie przymierają głodem.
Producenci noży niejako wpływają na wzrost liczby morderstw? Jakby narkotyki były legalne, to państwo zarabiałoby z podatków i by się bogaciło?
Wybacz, ale prezerwatywa nikogo nie zabija. Zapobiega zapłodnieniu.
Rav pisze:W ogóle to popełniłem błąd. Powinienem był najpierw zapytać, co rozumiesz przez "Kośćiół - NIE".
Hmm oj to było dawno pisane, gdzieś tutaj się rozpisałem bardzo ładnie na cały temat.

Bliz
SSJ 5

Post autor: Bliz »

Ale dla czego wielu mlodych ludzi neguje kosciol? Bo sie nigdy nie zblizyli na tyle by go dobrze poznac.....

U mnie w parafi jest kilka wspolnot i uczeszcza wielu mlodych ludzi. Sa tez inne parafie gdzie sa wspolnoty mlodziezowe i ogolne, i dochodze do wniosku, ze wcale nie tak malo mlodziezy neguje kosciol.

A co do rozwoju, przeciez kazda epoka rozwijala sie coraz prezniej, czy sie myle? Wynalazki z poprzedniej epoki wplywaly na rozwoj nastepnej i nastepnej po dzis dzien tak jest.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:A co do rozwoju, przeciez kazda epoka rozwijala sie coraz prezniej, czy sie myle?
Pierwszy przykład z brzegu zadaje kłam Twojej tezie. Starożytność rozwijała się szybciej niż Średniowiecze.

Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Bliz pisze:Ale dla czego wielu mlodych ludzi neguje kosciol? Bo sie nigdy nie zblizyli na tyle by go dobrze poznac.....
I czy ja tez, jesli myslalem o studiach w seminarium?
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

pp3088 pisze:Wybacz, ale prezerwatywa nikogo nie zabija. Zapobiega zapłodnieniu.
Po 1. Nie mówiłem, że prezerwatywa zabija.
Po 2. http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=1596
Po 3. Mówisz, że Kościół czegoś "zabrania". A tak naprawdę mówi po prostu, jak osiągnąć autentyczne szczęście doczesne i wieczne. Mamy wolną wolę i możemy wybrać, czy chcemy postępować zgodnie z tym, co głosi Kościół. Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Rav pisze:Mówisz, że Kościół czegoś "zabrania".
Nie zabrania? "Nie zabijaj" "Nie cudzoloz" "Nie kradnij" "Nie bedziesz mowil falszywego..."
Rav pisze:Mamy wolną wolę i możemy wybrać, czy chcemy postępować zgodnie z tym, co głosi Kościół.
Mamy wolna wole i mozemy tez wybrac, czy chcemy postepowac zgodnie z prawami zawartymi w konstytucji. Żarcik?

Wydaje mi sie, ze teraz to ty Rav mylisz pojecia. My mozemy wybrac tylko czy sie Kosiolowi podporzadkujemy, czy nie. Jesli tak, to narzuca i zabrania nam bardzo duzo.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Rav pisze:Mamy wolną wolę i możemy wybrać, czy chcemy postępować zgodnie z tym, co głosi Kościół.
krova pisze:My mozemy wybrac tylko czy sie Kosiolowi podporzadkujemy, czy nie.
Gdzie tu sprzeczność?

Co takiego narzuca i co takiego zabrania?
Ja staram się postępować zgodnie z nauką Kośćioła, bo CHCĘ. Chodzę na Mszę Świętą, bo CHCĘ. Staram się postępować zgodnie z przykazaniami, bo CHCĘ.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Z toba wszystko sie zgadza, ale niewiele to ma wspolengo z Afryka. Tam ludzie nie gloduja "BO CHCE", tylko dlatego, ze kosciol mowi: prezerwatywy sa zle. A o skutkach ubocznych nie wspomina.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Rav pisze:Po 3. Mówisz, że Kościół czegoś "zabrania". A tak naprawdę mówi po prostu, jak osiągnąć autentyczne szczęście doczesne i wieczne. Mamy wolną wolę i możemy wybrać, czy chcemy postępować zgodnie z tym, co głosi Kościół. Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto.
Brzmisz jak średniowieczny klecha. Ateizm to nie brak moralności. A Kościół nie jest jedyną drogą do szczęścia.

A teraz do rzeczy. Rav uważasz, że człowiek nie chodzący do kościoła nie może być moralny?

http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=1243

cenzura klechy. Generalizacja. Znałem księdza słuchającego rocka i metalu. A teraz ide zabic kota, wyciagnac jego wnetrznosci w szale manii, pentagramowej wściekłości.

Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

pp3088 pisze:Rav uważasz, że człowiek nie chodzący do kościoła nie może być moralny?
Gdzie ja coś takiego powiedziałem?
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Rav pisze:
pp3088 pisze:Rav uważasz, że człowiek nie chodzący do kościoła nie może być moralny?
Pytam się.

Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

pp3088 pisze:
Rav pisze:
Pytam się.
To ok, ale to brzmiało, jak pytanie sugerujące odpowiedź. Nie, nie potrafię wykluczyć możliwości, że ktoś nie chodzi do Kośćioła, ale jest moralny (przynajmniej w Twoim rozumieniu tego słowa).
moralność
1. «zespół ocen, norm i zasad określających zakres poglądów i zachowań uważanych za właściwe»
2. «całokształt zachowań i postaw jednostki lub grupy, oceniany według jakiegoś społecznie funkcjonującego systemu ocen i norm moralnych»
( http://sjp.pwn.pl )

Mój nauczyciel religii, który jest jednocześnie zakonnikiem i nauczycielem biologii, mówił, jeśli dobrze zrozumiałem, że istnieją ludzie niewierzący, którzy są piękni wewnętrznie. Mówił też, że jednak bez Boga ich rozwój wewnętrzny nie jest w stanie przekroczyć pewnego poziomu.
krova pisze:Z toba wszystko sie zgadza, ale niewiele to ma wspolengo z Afryka. Tam ludzie nie gloduja "BO CHCE", tylko dlatego, ze kosciol mowi: prezerwatywy sa zle. A o skutkach ubocznych nie wspomina.
W Polsce też prezerwatywy są złe. A mamy niż demograficzny.
ODPOWIEDZ