Rozmawiamy po Japonsku / かた&#12426

Tylko tu można offtopicować i zamieszczać ogłoszenia. Posty z tego forum nie są liczone.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Dyakou
SSJ 3

Rozmawiamy po Japonsku / かた&#12426

Post autor: Dyakou »

Jestem przekonany, że chociaż grupka osób kontakt z owym językiem posiada.
Zasady są proste, piszemy łatwym rytmem, używamy tylko hiragany bądź jeżeli ktoś nauczył się katakny, nie stanowi to problemu (lub jeżeli ktoś nie umie żadnego, można używać również naszego alfabetu).

Co najważniejsze, nie używamy znaków kanji(chyba ze w nawiasie dodamy wersje hiragany / katakany), gdyż jest to kłopotliwe oraz tłumaczenie nie zawsze jest jednolite.

Zacznijmy od przedstawienia się, oraz tych prościejszych zwrotów. Jeżeli ktoś posiada wiedzę ponadpodstawową, cieszyłbym się widząc również takie teksty, z których można się również wiele nauczyć.

No to, START

わたしわ Krystian です。 にんほんごの がくせい です。 わたしわ ポーランド語(ぽらんどじん) です。
わたし ひとき らいゆう ssjpower です しして とけい てれび。 私(わたし) いき めーと おたく です。
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

?????????????????????????????????????????????
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

Czy ja mam cos nie tak z oczami czy widze u Barniego tylko "??????????????????" a u Ciastka "||||||||||||||||||||". Moze oczoplasu dostalem :D
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
Dyakou
SSJ 3

Musisz w montować obsługę znaków Japońskich. Ps. Barni, dziwne bo u siebie mam wszystko poinstalowane a i tak widzę w twoim poście jedynie "????"
Obrazek
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Zapewne tyle napisal... ;]
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Arti
Admin PBCH
Kontakt:

Post autor: Arti »

Porąbało Was? Teraz będzie spam pod tytułem "?????????????????????????". Dajcie chociaż tłumaczenia do tych Waszych znaczków (ufam, że takowe istnieją, bo ja ich nie widzę).
Strona o serii GTA!

Będę brał Cię! (Gdzie?) Na SSJPower.net !
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Nie chce mi sie bawić w Wordzie i nie mam na to narazie czasu...

Oi Krystian san!

Jeżeli chodzi o to ile zrozumiałem, to połowę - wszystkie "być" w tekście, pierwsze zdanie i poszczególne wyrazy, ale nie mam ani głowy, ani chęci, ani sił by teraz to tłumaczyć jako całość(po dziewięciu godzinach w szkole tak bywa).

Poza tym mój japoński jest na dosyć niskim poziomie, jednak dobrze, żę przynajmniej trochę zrozumiałem ^^

Watashi namae wa Piotr desu. Do itashimashite! Ki o tsukette minna, sayounara!
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Zrobcie z tego bitwe freestylowa to bede zainteresowany ;)
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dae
Zasłużony

Post autor: Dae »

Nie przesadzajmy, widać na pierwszy rzut oka, że Dyakou przegonił mnie w umiejętności piśmiennictwa, czy jak zwał, tak zwał.

W każdym razie po co jakiś freestyle, gdy ja nic nie umiem?

Widzę jeden pozytyw tego tematu - ostatnio rzadko uczyłem się japońskiego, a dzięki tobie Dyakou może właśnie wrócę do arkanów i będzie gites :grin:

Poza tym we freestyle'u pewnie tylko ja i Dyakou bylibyśmy z forum, do tego on by mnie pogromił jak chciał... Może, kiedyś mógłbym takiego freestyle'a zapuścić, ale jeszcze nie teraz.

Iie Dyakou san? Ore wa wakurerunai nihon sugoi... Demo, anata wa Dyakou sensei, anata wa sugoi desu!

(Tłumaczenie: No nie, panie Dyakou? Nie znam japońskiego zbyt wypaśnie... Ale ty, mistrzu Dyakou, ty normalnie jesteś wspaniały!)
Ostatnio zmieniony pn paź 08, 2007 7:47 pm przez Dae, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Obrazek
Dołącz do gry! Naruto-Arena.com

Obrazek

http://www.daegurth.blog.onet.pl

Słowo "siła" ma wiele znaczeń.
Acer
SSJ 5

Post autor: Acer »

Kitajce chędożone.

Byście przynajmniej dawali tłumaczenia, bo uwierzcie są tacy na forum (choćby ja), co (niemożliwe!) całe g**** rozumieją z tego waszego uttasruttashitabasrakabakamadafaka. No, to tyle.
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Jak narazie nie radze sobie z czcionkami, wiec raczej was niczego dzis nie naucze.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Post autor: Kris »

Arti spokojnie istnieją.. ja je widze moge screena zrobić ^^ |

Ps. Dae, ciastek był z japonii to się poduczył

Hmm , fakt przydały by się tłumaczenia, od ciastka nic nie zrozumiałem nie znam znaków.. | Od Daego zrozumiałem co 3-4 słowo więc raczej trudne bez tłumaczenia
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Awatar użytkownika
Dyakou
SSJ 3

Kris, użyłem jednego z dwóch sylabowych alfabetów, które głąb pojąłby w jeden dzień ;].

"Iie Dyakou san? Ore wa wakurerunai nihon sugoi... Demo, anata wa Dyakou sensei, anata wa sugoi desu!"

わたしわ かん あなたの せんせい です ;」。 でも 私 ため じゃ ありません.

Shikashi, 私 のう 私ほ sugoikunai desu.

Tłumaczenie:

Mogę być Twoim Nauczycielem. pierdołki. Niestety myślę, że nie jestem zbyt dobry - jednym słowem - sam gówno umiem

Mam nadzieję, że nie zasiałem zbyt wiele byków ;), wiem tylko że pieprzy mi się z partykułami, i nie byłęm pewny czy przy zdaniu z "sugoi" zaprzeczyć formą zdaniową "Ja Arimasen" czy zrobić tak jak jest.

Chciałem trochę sie pobawić w kanji więc pierwsze zdanie brzmiało by mniej więcej tak:

私 はあなたの 教師である場合もある. Niestety, gdy używa się kanji stwarzają sie problemy ze spacjami, gdyż żeby słowo miało tą samą wartość trzeba dołożyć treść wyrazu ;/. Zresztą jestem niemal pewny, że pomylił dwa znaki ;} - ciekawe co z tego wyszło xD

Poza resztą, spodobał mi się temat freestylu, ale najpierw musiałbym jeszcze wiele poćwiczyć.

Edit. Mam takie małe pytanki odnośnie tego Kanji. Nie mam czasu, żeby poszukać znaczenia, więc może ktoś uprzejmy powie mi co to mniej- więcej jest.
[center]添[/center]

Edit 2

Aha, jakby ktoś miał jakieś wątpliwości jak pisać za pomocą alfabetu- to na gg. Jestem tylko wtedy kiedy pisze dostępny/zaraz wracam
Obrazek
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Boku wa Barni. Arigato. Dewa matta.

To zakoksiłem!
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5