Zagadki
Moderator: Moderatorzy
- BH Daimaouji
- SSJ 5
Muszę przyznać - bardzo ciekawe i trudne pytanie. Myślę nad nim już dosyć długo(kilka minut XD) i nie mogę znaleźć odpowiedzi...
Ale przeanalizujmy parę rzeczy. Mam nadzieję, że Barni nas nakieruje, gdybyśmy szli w złą stronę.
Możliwe jest też coś całkiem innego. Patrząc na te słowa "Końca początek" i "Początek końca" kojarzy mi się lina, koło, albo alfabet. Może więc to części jednego z nich(np.: litera "A" lub "Z" z alfabetu)?
Niestety nic mi osobiście nie przychodzi do głowy, pech...
Ale przeanalizujmy parę rzeczy. Mam nadzieję, że Barni nas nakieruje, gdybyśmy szli w złą stronę.
Tutaj trzeba znaleźć jakieś słowo, tylko nie mam pojęcia jakie. Ono jest najważniejsze, o ile mi się dobrze wydaje, w całości. Reszta to tylko lekka zmiana słowa, by wyszła istota, której pocałunek wcale nas nie bawiNajpierw pomyśl o kimś, kto żegna się czule,
Potem się zastanów, czego ci brakuje,
Gdy mówisz o chłopcu, że kogoś całuje.
Ufff, "Końca początek", "Koniec początku"? Mocne zwroty, możliwe, że to części słowa, które otrzymujemy na początku, dodajemy albo jego początek - albo koniec.Wreszcie dodaj do tego sam końca początek,
Albo koniec początku.
Możliwe jest też coś całkiem innego. Patrząc na te słowa "Końca początek" i "Początek końca" kojarzy mi się lina, koło, albo alfabet. Może więc to części jednego z nich(np.: litera "A" lub "Z" z alfabetu)?
Teoretycznie już wiemy o co chodzi, to jest takie stwierdzenie, nic nowego nie wnosiJuż złapałeś wątek.
Mała podpowiedź - Musimy połączyć poprzednio uzyskane słowa/zwroty i wyjdzie nam nazwa stworzenia, ale na pewno to nie jest człowiek, gdyż nie możemy go nazwać osobąBo gdy to połączysz- już spokojna głowa,
wyjdzie ci stworzenie, chociaż nie osoba,
To jest tak jakby argument sprawdzający, jeżeli masz jakieś słowo, to sprawdzasz - czy faktycznie nie chciałbyś tego czegoś pocałowaćKtórego byś nigdy nie chciał pocałować
Niestety nic mi osobiście nie przychodzi do głowy, pech...
Cóż...Dae pisze:Cytat:
Najpierw pomyśl o kimś, kto żegna się czule,
Potem się zastanów, czego ci brakuje,
Gdy mówisz o chłopcu, że kogoś całuje.
Tutaj trzeba znaleźć jakieś słowo, tylko nie mam pojęcia jakie. Ono jest najważniejsze, o ile mi się dobrze wydaje, w całości. Reszta to tylko lekka zmiana słowa, by wyszła istota, której pocałunek wcale nas nie bawi
Jakieś słowo...nie, nie do końca. Ale jak znajdziesz te SŁOWA to już nie musisz nawet szukać początku końca, ani końca początku. Samo się nasunie ^^
Mówiłem już, że "czułe" pożegnanie to jest za dużo powiedziane. Chodziło pewnie w tłumaczeniu tylko o to, żeby się rymowało. Jest to po prostu pożegnanie.
Ten drugi wers nie ma sensu w tej zagadce, nie wiem po co on ^^
W trzecim wersie bardzo ważnym słowem jest słowo "kogoś"
Źle, źle, źle!Dae pisze:Cytat:
Wreszcie dodaj do tego sam końca początek,
Albo koniec początku.
Ufff, "Końca początek", "Koniec początku"? Mocne zwroty, możliwe, że to części słowa, które otrzymujemy na początku, dodajemy albo jego początek - albo koniec.